Iránban környezetvédőket csuktak le

Nyolc környezetvédelmi aktivistát, köztük egy amerikai-brit-iráni állampolgárt börtönbüntetésre ítéltek Iránban kedden az Egyesült Államoknak folytatott kémkedés vádjával.

Két vádlottat, Nilufár Bajánit és az iráni mellett amerikai és brit állampolgársággal is rendelkező Morad Tahbazt tíz évre ítélték, valamint arra kötelezték őket, hogy fizessék vissza azt az összeget, amelyet a vád szerint Washingtontól kaptak „a szolgálataikért”.

Golamhosszein Eszmáili igazságügyi szóvivő azt mondta, két másik feltételezett kém nyolc év, hárman hat év, további egy ember pedig négy év börtönbüntetést kapott.

A szóvivő hozzátette, hogy az ítélet jogerős.

Az aktivistákat 2018-ban tartóztatták le. Kilencedik társuk, az iráni mellett kanadai állampolgárságú Kavúsz Szejjidemami 2018 februárjában, tisztázatlan körülmények között meghalt az őrizetben.

Teherán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ezért az iráni állampolgársággal is rendelkező fogvatartottak nem vehetnek igénybe konzuli segítséget.

Az iszlám köztársaság jelenleg is több kettős állampolgárt tart börtönben, köztük Nazanin Zaghari-Ratcliffe iráni-brit állampolgárságú segélymunkást, aki kémkedés vádjával 2016 óta van börtönben.

Tavaly októberben az országban ugyancsak az Egyesült Államok javára végzett kémkedésért halálra ítéltek egy iráni állampolgárt.

Az iráni rezsim kegyetlenül lecsap az ellenzékre – ilyenkor hol van a Nyugat?

A nyugati kormányoknak és civil szervezeteknek követelniük kellene a számonkérést, nevet adva a rémtettek felelőseinek.