Több európai uniós ország is elismerné a palesztin államot

Luxemburg vezetésével több uniós ország javaslatot nyújtana be arról, hogy az EU egyhangúan ismerje el a palesztin államot. 

Hétfőn találkoznak az unió külügyminiszterei, hogy megtárgyalják, milyen választ adnak Trump béketervére. Egyes tagországok azt szeretnék, ha az EU úgy protestálna az amerikai javaslattal szemben, hogy egyhangúan elismeri a palesztin államot – írja a Haaretz.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter már kilenc tagállammal egyeztetett a tervről.

A palesztin állam elismerését az Európai Unió eredetileg egy kétállami megállapodás megszületéséhez kötötte. Ennek ellenére Svédország 2014-ben elismerte a palesztin államot. Ciprus és Málta pedig diplomáciai kapcsolatokat tart fenn a Palesztin Hatósággal.

Izrael a kezdeményezést követően azt az üzenetet küldte az európai államoknak, hogy adjanak egy esélyt a béketervnek, és ne ismerjék el egyoldalúan a palesztin államot, mivel az kizárná a megállapodás lehetőségét.

Magyarország vezetésével már több Izrael-ellenes javaslatot megvétóztak a közép-európai országok és Izrael abban reménykedik, hogy ez újra megtörténik.

Izrael szerint nem logikus, hogy az EU keményebb álláspontot akar felvenni, mint a legnagyobb olajtermelő és olajexportőr országok. Ráadásul szerintük csak erősítené a palesztinok mindent visszautasító hozzáállását, ha az Unió határozottan szembemenne az amerikai javaslattal.

Azonban a zsidó államnak nem csak az EU-val kell megküzdenie, hanem a saját külügyminisztériumi dolgozóival is, akiknek munkaügyi vitái vannak a kormányzattal, a bérek várható csökkenése miatt. Emiatt a hétvégén több nagykövet megtagadta, hogy egyeztessenek a béketervről az európai országokkal.

Kioktatta Izraelt a saját béketervet akaró EU-s külügyi főképviselő

Josep Borrell elismerte: kihívás lesz az izraeliekkel és a palesztinokkal is elfogadtatni az EU-t, mint mediátort.