Szudáni enyhülés: az izraeli gépek már repülhetnek az ország felett

Az új légfolyosó három órával csökkenti a menetidőt Dél-Amerika felé.

A muszlim világ Izrael felé való közeledését jelzi, hogy az afrikai kontinens egyik legellenségesebb országa is az enyhülés jeleit mutatja a zsidó állam irányában. Február elején Benjamin Netanjahu történelmi találkozón vett részt Abdel Fattah al-Burhan tábornokkal, aki a szudáni katonai tanács feje és az ország de facto vezetője. A találkozó után a szudáni vezetés bejelentette, hogy megnyitják a légterüket az izraeli gépek számára.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az izraeli utasszállítók már elkezdték a Szudán feletti átrepülést – írja az Israel Hayom.

Az új légifolyosó három órával csökkenti a Dél-Amerikába tartó járatok menetidejét.

Szudán évtizedek óta hangos támogatója volt a palesztin ügynek, így egyelőre nyíltan nem beszélnek a kapcsolatok esetleges normalizálásáról. 1967-ben az arab államok Khartoumban mondták ki a híres „három nem” nyilatkozatot (nem lehetséges béke vagy tárgyalás Izraellel, illetve nem ismerik el Izraelt).

Izrael az elmúlt években kiemelten veszélyes országként kezelte Szudánt, mivel azt gyanította, hogy Irán szudáni segítséggel csempész fegyvereket a Gázai övezetbe. A helyi hírforrások szerint 2009-ben az izraeli vadászgépek megsemmisítettek egy szudáni fegyverszállítmányt.

Az enyhülés az izraeli szakértők szerint arra is lehetőséget adna, hogy a zsidó állam meg tudja oldani az illegális szudáni migráció problémáját.

Történelmi arab-izraeli csúcstalálkozó készül Kairóban

Az amerikai külügyminiszter és stábja egy asztalhoz szeretné ültetni az izraeli miniszterelnököt és a szaúdi trónörököst, valamint az olajországok vezetőit.