Mézesmadzag: kitalált nőkkel kémkedett a Hamász

A terrorszervezet fiktív női profilok segítségével telepített kémprogramot izraeli katonák mobiltelefonjaira.

Az izraeli hadsereg a hétvégén kiiktatta azokat a szervereket, amiken keresztül a Hamász izraeli katonák mobiljait próbálta megfertőzni. Az IDF szerint csak alacsony rangú tisztek és közkatonák mobiljaiba sikerült behatolni írja az Új Kelet.

A hadsereg nyilatkozata szerint semmilyen lényeges információt nem szereztek meg a terroristák.

A terrorszervezet több tucat fiktív profilt hozott létre, majd azokon keresztül izraeli katonákkal vették fel a kapcsolatot .

Hogy ne legyenek feltűnőek a nyelvtani hibák, úgy tettek, mintha új bevándorlók lennének, akik látás vagy hallásproblémákkal küzdenek.

Az egyik hamis profil. Fotó: IDF

A kapcsolat létrejöttét követően a fiktív nők felajánlották, hogy meztelen fotókat küldenek magukról, de csak akkor, ha a katona letölti a Catch and See, a ZatuApp vagy a Grixy App egyikét, amelyekről azt mondták, hogy hasonlóak a népszerű SnapChat alkalmazáshoz. Azonban ezek valójában kémprogramok voltak.

A katonák a letöltés után hibaüzenetet kaptak, de attól kezdve a háttérben tovább dolgozhattak a Hamász számítógépei, követték a helyváltoztatásaikat, elolvashatták üzeneteiket, használták a telefonok mikrofonját és kameráját.

A Hamász saját fejlesztésű kémvírusa ugyanis a csábító üzenetek után a telefonra telepítette magát, majd folyamatosan továbbította a sok tucat katona okostelefonjáról gyűjtött adatokat az iszlamista szervezetnek.

A terrorcsoport bekapcsolhatta a kamerájukat, fájlokat tölthetett le az eszközről, és megtekinthette a katonák elérhetőségét és GPS-adatait.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint felfedezték a kémkedés ezen legújabb módját, még mielőtt a Hamász jelentős, értékes információhoz jutott volna ezzel a módszerrel.

Nem ez az első alkalom, hogy a Hamász ilyennel próbálkozik. 2018 júliusában 100 katona telefonját sikerült hasonló technikával megfertőzni.

„Látjuk, hogy egyre jobban megtanulják és fokozzák ezt a módszert” – nyilatkozta Jonatán Konrikus szóvivő.

Az IDF arra kéri a katonáit, hogy ha lehet, ne vegyék fel a kapcsolatot olyan emberekkel, akikkel korábban nem találkoztak.

A palesztinok többsége a Hamászt választaná Abbász helyett

Izrael hiába vár mérsékelt palesztin vezetésre egy új felmérés szerint.