Mussolini díszpolgár maradhat

Az észak-olaszországi Salo díszpolgára marad Benito Mussolini, miután a városi tanács elutasította a kitüntető cím visszavonására beterjesztett indítványt.

A testület nagy többséggel, 14:3 arányban erősítette meg az egykori olasz fasiszta diktátor díszpolgári címét csütörtök esti ülésén, amelyet a tárgyalt téma kényes volta miatt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tartottak.

Giampiero Cipani polgármester és a jobbközép pártok képviselői anakronisztikusnak és politikai célzatúnak minősítették a balközép képviselők által beterjesztett javaslatot.

A Garda-tó partján fekvő 10 ezer lelkes városban volt a székhelye 1943. szeptember 23. és 1945. április 25. között az Olasz Szociális Köztársaság nevű, Mussolini vezette hitlerista bábállamnak, amelyet a város neve után Salói Köztársaságként is emlegetnek.

Mussolininak hatalma tetőpontján számos olasz város adományozott díszpolgári címet, többen közülük ezt azóta visszavonták, legutóbb tavaly áprilisban az ugyancsak lombardiai Bergamo. A néhai diktátor 1924 óta díszpolgára Salónak.

Mussolinit mentegette, bocsánatot kért az EP elnöke

„…legyünk őszinték, utakat, hidakat, sportlétesítményeket épített, termővé tette Olaszország számos részét” – mondta.