Mussolinit mentegette, bocsánatot kért az EP elnöke

Bocsánatot kért Benito Mussolini olasz fasiszta diktátorral kapcsolatos megjegyzései miatt csütörtökön Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke, miután kijelentései miatt több képviselő a lemondását követelte.

Tajani egy szerdai olasz rádióinterjújában beszélt Mussoliniről. „Nem vagyok fasiszta, soha nem voltam fasiszta, nem osztom a politikai nézeteit sem, de legyünk őszinték, utakat, hidakat, sportlétesítményeket épített, termővé tette Olaszország számos részét” – mondta.

„Rendkívül súlyos, elfogadhatatlan hibákat” is megemlített a Duce kapcsán, például az ellenzék betiltását, a faji törvényeket és a háborúba lépést, s leszögezte, „általánosságban véve nem tartja pozitívnak a kormányzását, azonban tett jó dolgokat az infrastruktúra terén”.

Csütörtöki közleményében az Európai Parlament néppárti elnöke bocsánatot kért, és kijelentette, mindig „meggyőződéses antifasiszta volt, teljes szívből”, és nem mentegetni próbált egy antidemokratikus és totalitárius rezsimet.

„Mélységesen elszomorít, hogy személyes és politikai múltam ellenére néhányan azt hiszik, hogy elnéző lennék a fasizmussal szemben” – írta.

„Mindig is azt hangoztattam, hogy Mussolini és a fasizmus jelentette a 20. század legsötétebb korszakát. Mint azt nagy meggyőződéssel mondtam októberben, Európa, amely a fasizmus legyőzésére épült, a legerősebb védőbástya az önkényuralom minden formája ellen” – fogalmazott Tajani.

Sokan felháborodtak a történteken. Udo Bullmann, az EP szociáldemokrata frakcióvezetője például „gyors tisztázást” sürgetett, a zöldpárti képviselőcsoport pedig elfogadhatatlannak nevezte a kijelentéseket.

„Lehet, hogy Mussolini több mint 430 ezer ember haláláért felelős, de nézd ezeket az utakat és hidakat!” – ironizált Lynn Boylan ír képviselő a Twitteren.