Közel négymilliárd dollárból épül meg Trump mexikói fala

Az amerikai védelmi minisztérium 3,8 milliárd dollárt (1178 milliárd forintot) csoportosít át fegyverkezési programokból a mexikói határon épülő fal költségvetésébe – jelentette be a Pentagon.

A szóban forgó összeg 285 kilométernyi fal felhúzásához elég. A pénzt vadászrepülőgépek és helikopterek beszerzésére irányuló programoktól, valamint a hajóépítéstől vonják el – írta a The Washington Post című amerikai napilap a védelmi minisztérium kongresszusnak címzett közleményére hivatkozva.

A döntést republikánus és demokrata képviselők egyaránt bírálták. Mac Thornberry republikánus törvényhozó hangsúlyozta, hogy a költségvetési döntések a kongresszus hatáskörébe tartoznak.

Nancy Pelosi demokrata házelnök és Chuck Schumer demokrata szenátor szavai szerint a Pentagon „ellopta” az összeget, amelyet a kongresszus más célokra bocsátott rendelkezésre. A kormány politikailag motivált lépésével aláássa a nemzetbiztonságot – vélekedtek.

A védelmi minisztérium egyik szóvivője rámutatott: a tárca a déli határokon zajló drogcsempészet elleni küzdelmet kívánja segíteni ezzel az összeggel. A kábítószer-kereskedelem elleni harchoz szükséges forrásátcsoportosítás minisztériumi hatáskör – tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök 2016-os elnökké választása előtt tett ígéretet a mexikói határfal felépítésére. Azt mondta: Mexikóval fogja megfizettetni annak költségeit. Azonban három évvel hivatalba lépése után – idén január közepén – még csak 160 kilométer készült el a falból. Ez a 3200 kilométer hosszú amerikai-mexikói határ mindössze 5 százalékának felel meg.

A lassú haladás oka, hogy a falépítés a képviselőházi többséggel rendelkező demokraták erőteljes ellenállásába ütközik. Trump egy évvel ezelőtt szükséghelyzetet hirdetett a határon, hogy felszabadítsa a védelmi minisztérium forrásait a falépítéshez. Ezt csütörtökön egy évvel meghosszabbították az illegális bevándorlást, a drogcsempészetet és a bűnbandák beszivárgását megakadályozandó.

Donald Trump novemberben újra indul az elnöki tisztségért, és azt tervezi, hogy 2021 elejéig 800 kilométerrel bővíti a határfalat. Szakértők szerint ez túlzottan optimista célkitűzés.

A szenátus limitálná Trump iráni mozgásterét

A testületnek azonban várhatóan nem lesz meg a kétharmados támogatása ahhoz, hogy felülírja Trump beígért vétóját.