Közel négymilliárd dollárból épül meg Trump mexikói fala

Az amerikai védelmi minisztérium 3,8 milliárd dollárt (1178 milliárd forintot) csoportosít át fegyverkezési programokból a mexikói határon épülő fal költségvetésébe – jelentette be a Pentagon.

A szóban forgó összeg 285 kilométernyi fal felhúzásához elég. A pénzt vadászrepülőgépek és helikopterek beszerzésére irányuló programoktól, valamint a hajóépítéstől vonják el – írta a The Washington Post című amerikai napilap a védelmi minisztérium kongresszusnak címzett közleményére hivatkozva.

A döntést republikánus és demokrata képviselők egyaránt bírálták. Mac Thornberry republikánus törvényhozó hangsúlyozta, hogy a költségvetési döntések a kongresszus hatáskörébe tartoznak.

Nancy Pelosi demokrata házelnök és Chuck Schumer demokrata szenátor szavai szerint a Pentagon „ellopta” az összeget, amelyet a kongresszus más célokra bocsátott rendelkezésre. A kormány politikailag motivált lépésével aláássa a nemzetbiztonságot – vélekedtek.

A védelmi minisztérium egyik szóvivője rámutatott: a tárca a déli határokon zajló drogcsempészet elleni küzdelmet kívánja segíteni ezzel az összeggel. A kábítószer-kereskedelem elleni harchoz szükséges forrásátcsoportosítás minisztériumi hatáskör – tette hozzá.

CBS News tours construction of Trump’s border wall

Nearly three years after President Trump took office, work is underway on one of his key campaign promises. Mireya Villarreal got access to the locations whe…

Donald Trump amerikai elnök 2016-os elnökké választása előtt tett ígéretet a mexikói határfal felépítésére. Azt mondta: Mexikóval fogja megfizettetni annak költségeit. Azonban három évvel hivatalba lépése után – idén január közepén – még csak 160 kilométer készült el a falból. Ez a 3200 kilométer hosszú amerikai-mexikói határ mindössze 5 százalékának felel meg.

A lassú haladás oka, hogy a falépítés a képviselőházi többséggel rendelkező demokraták erőteljes ellenállásába ütközik. Trump egy évvel ezelőtt szükséghelyzetet hirdetett a határon, hogy felszabadítsa a védelmi minisztérium forrásait a falépítéshez. Ezt csütörtökön egy évvel meghosszabbították az illegális bevándorlást, a drogcsempészetet és a bűnbandák beszivárgását megakadályozandó.

Donald Trump novemberben újra indul az elnöki tisztségért, és azt tervezi, hogy 2021 elejéig 800 kilométerrel bővíti a határfalat. Szakértők szerint ez túlzottan optimista célkitűzés.

A szenátus limitálná Trump iráni mozgásterét

A testületnek azonban várhatóan nem lesz meg a kétharmados támogatása ahhoz, hogy felülírja Trump beígért vétóját.