75 év után került le a kereszt zsidó katonák sírjairól

Miután 2014-ben a Yeshiva University egyik történész professzora, Jacob J. Schacter rabbi meglátogatta a manilai amerikai katonai temetőt, melyben a normandiai partraszállásban életüket vesztett katonák egy része van eltemetve, azt tapasztalta, hogy feltűnően kevés a zsidó jelzéssel, Dávid-csillaggal ellátott sírok száma. Miután kideült, mely sírok voltak kereszttel jelölve Dávid-csillag helyett, öt évvel később megindító szertartás keretein belül korrigálták a hibát – írja a Jerusalem Post.

Schacter rabbi kezdeményezésére külön csoport igyekezett beazonosítani a zsidó származású katonákat, akiket a temetőben helyeztek örök nyugalomra.

Shalom Lamm, Schacter barátja és a csoport alapítója kijelentette:

„a zsidók az amerikai hadsereg 2,7%-át tették ki a második világháború idején. Ebben a temetőben 10 ezer sír van és mindössze 149 felett van Dávid-csillag, ez keltett a gyanút.”

Lamm, akinek az amerikai történelem a szakterülete, elmondta a lap számára, hogy a háború után rendkívül gyorsan kellett a halottakat eltemetni, ráadásul számos zsidó katona igazolásain szándékosan nem tűntették fel, hogy zsidó, félve, hogy ha német fogságba esnek, annak komoly következményei lehetnek. Eddig számos katonát sikerült azonosítani, azonban több száz holttest és földi maradvány még most is azonosításra vár.

A most Dávid-csillaggal ellátott sírokban fekvő katonák közül kettő, Louis Wolf és Arthur Waldman japán börtönben halt éhen, Robert S. Fink tífusz áldozata lett a 25. születésnapján, míg Jack Gilbertet 37 évesen érte bombatalálat a pápua új-guineai Bougainville szigetén.

Schacter apja tábori lelkészként szolgált az Egyesült Államok hadseregében a második világháború alatt, és azok közt volt, akik az amerikai katonákkal együtt felszabadították a buchenwaldi koncentrációs tábort. Schacter elmondása szerint a mai világban, amikor ismét növekszik az antiszemitizmus, nagyon fontos az amerikai közvélemény figyelmét felhívni arra, hogy számos amerikai zsidó az életét adta az országért, mely a szabadság és a demokrácia jelképe az egész világon.

A manilai temetőben tartott megemlékezésen a Fülöp-szigetekre akkreditált izraeli nagykövet, Rafael Harpaz mondta el a halottak lelki üdvéért szóló imát, a Kél malé ráchámimot.

Trailer: Röhrig Géza francia ellenálló szerepében tér vissza a filmvászonra

Az Ellenállás (Resistance) idén kerül mozikba.