Vandál támadások történtek egy észak-izraeli arab közösségben

A rendőrség kedden vizsgálatot indított gyűlölet-bűncselekmény gyanújával a felső galileai többnyire arab keresztény lakosú Dzsisben (Gus Halav), ahol mintegy 170 autó kerekeit kilyukasztották és héber nyelvű graffitiket fújtak a házakra és egy mecsetre — írja az Ujkelet.live.

A lap szerint „zsidó szélsőségesek arabellenes vandalizmusa Júdea és Szamáriában relatíve gyakori jelenséggé vált”, de Izraelben ritka az ilyen eset. Ez volt április óta a harmadik támadás Dzsisben.

A mecset falára a „Zsidók, ébresztő. Elég az asszimilációból!” szöveget fújták.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy Twitter-posztban reagált a történtekre.

„Határozottan elítélem a falfirkákat és az anyagi károkat Dzsis faluban. Megtaláljuk a törvényszegőket és bíróság elé állítjuk őket. Nem fogadunk el semmilyen támadást az állampolgáraink ellen.”

„Nem tudom, miért vagyunk célpontok. Hét hónap alatt ez a második alkalom”, nyilatkozta Eliasz Eliasz polgármester a Haaretznek.

Legutóbb júliusban 23 autót rongáltak meg.

A Kék-Fehér vezetője, Beni Ganz az incidenst sokkolónak és rasszistának nevezte, és kifejezte meggyőződést, hogy a bűnüldöző szervek bíróság elé állítják a tetteseket.

A Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman szintén elítélte a vandalizmust:

„Minden gyűlölet-bűncselekményt [függetlenül a célpontjától] el kell ítélni”.

„Mindannyian tudjuk, hogy a miniszterelnök figyelmét azonnal megragadta volna egy ilyen eset, ha az egy zsidó közösséget céloz, és gyors letartóztatásokat eredményezne”, kritizálta a miniszterelnököt Twitteren Ofir Kasszif, a többnyire arab törvényhozók alkotta Egyesült Listából.

Al Jazeera műsorvezető: Izrael az elmúlt évszázad legsikeresebb projektje

Bár Fejszál Al-Kásszem arab nyelvű, zsidó államot dicsérő tweetje számos kritikát is vont maga után, a közösségi oldalon indított felmérése szerint követői nagy többsége egyetért.