Al Jazeera műsorvezető: Izrael az elmúlt évszázad legsikeresebb projektje

Bár Fejszál Al-Kásszem arab nyelvű, zsidó államot dicsérő tweetje számos kritikát is vont maga után, a közösségi oldalon indított felmérése szerint követői nagy többsége egyetért.

Az arab műsorvezető Izraelt a 20. és 21. század legsikeresebb projektjének nevezte egy szombati bejegyzésében, intenzív vitát gerjesztve a zsidó állammal kapcsolatban a közösségi média platformon — adta hírül a The Times of Israel híroldal.

“A legtöbb arab esetében, ha meg akar sérteni, cionistának nevez, annak ellenére, hogy mind tudják, a cionista projekt az elmúlt évszázad legsikeresebb projektje,”

— áll Al-Kásszem tweetjében, aki az Al Jazeera ismert vitaműsora, a The Opposite Direction (Ellentétes Irány) házigazdája.

Fejszál Al-Kásszem, fotó: Youtube

“Az összes arab projekt megbukott, különösen az arab nacionalizmus. Szóval… mielőtt szitokszóként használnád a cionista jelzőt, először próbálj meg valami hasonlót elérni, mint a cionizmus, és aztán beszélünk,”

— tette hozzá.

Kásszem gyakran kritizál arab rezsimeket antidemokratikus politikájuk miatt műsorában és Twitter-oldalán, melynek mindegy 5,5 millió követője van. Két éve, 2018-ban pedig azzal verte ki a biztosítékot sokaknál, hogy a neves arab televízióba meghívta az Izraeli Védelmi Erők arab szóvivőjét, Áviháj Ádráét.

Izraellel kapcsolatos tweetje rengeteg kritikus választ vont maga után a közösségi oldalon, egy kuvaiti kutató, Mesál Al-Námi egyenesen kijelentette: „Kásszem és az Al Jazeera zsoldosai a cionizmust szolgálják azzal, hogy káoszt teremtenek, és frusztrálják az arabokat és a muszlimokat”.

Amikor azonban a televíziós házigazda később, vasárnap kérte a Twitter-felhasználókat, hogy szavazzanak egy közvélemény-kutatásban arról, hogy Izraelt vagy az arab rezsimeket tartják-e „fejlettebbnek, demokratikusabbnak és sikeresebbnek”, túlnyomó többségük a zsidó államot választotta. 6168 válaszadó voksolt Izraelre, míg a fennmaradó 18,3% az arab rezsimeket választotta.

فيصل القاسم on Twitter: „قلت في تغريدة سابقة إن المشروع الصهيوني نجح على عكس المشاريع العربية الفاشلة، فثارت ثائرة الكثيرين واعتبروا التغريدة نوعاً من المديح للصهاينة. طيب تعالوا إلى الاستفتاء: من الأكثر تقدماً وتطوراً وديمقراطية ونجاحاً… إسرائيل أم الأنظمة العربية؟ / Twitter”

قلت في تغريدة سابقة إن المشروع الصهيوني نجح على عكس المشاريع العربية الفاشلة، فثارت ثائرة الكثيرين واعتبروا التغريدة نوعاً من المديح للصهاينة. طيب تعالوا إلى الاستفتاء: من الأكثر تقدماً وتطوراً وديمقراطية ونجاحاً… إسرائيل أم الأنظمة العربية؟

Izraeli tisztviselők elismerésüknek adtak hangot Kásszem kijelentésével kapcsolatban saját Twitter-oldalaikon.

“Dr. Fejszál Ál-Kásszemnek igaza van. A cionista mozgalom elérte a zsidó nép azon törekvését, hogy visszatérjen hazájába és újjáépítsen egy nemzeti államot őseinek földjére ” — nyilatkozta Ofir Gendelman, Benjamin Netanyahu miniszterelnök arab szóvivője.

“Büszke cionista vagyok. 71 év alatt egy szegény, erőforrásokban nem túl gazdag államot a világranglistákat vezető állammá formáltunk a modernizmus, innováció, tudomány, orvoslás és mezőgazdaság terén.”

— tette hozzá.

Az Al Jazeera egyike azoknak az arab-nyelvű  televízióknak, melyek hajlandóak időnként izraeli tisztviselőket is vendégül látni. Számos műsorvezetőjük azonban gyakran fogalmaz meg erős kritikát Izraellel és palesztin, gázai emberekkel kapcsolatos politikáját illetően.

Borgula András az Al Jazeerának: számos magyar-zsidó család készen áll a menekülésre

Számos nemzetközi kritikus felhívta már a figyelmet az Al Jazeera súlyos antiszemitizmusára, Izrael-ellenességére és terroristák iránti szimpátiájára.