Nyílt levelet írt a TEV a Hír TV-nek

A Tett és Védelem Alapítvány nyomatékosan kéri a Hír TV szerkesztőségét, hogy mentse fel a munkavégzés alól azt a munkavállalóját, aki a botrányos tudósítást készítette a neonáci nosztalgiába fulladó kitörés napi rendezvényekről, mely anyag azt sugalmazta, mintha a rendőrség által betiltott önkényuralmi jelképekkel díszelgő emléktúra legitim, a társadalmi normákkal mindenben egyező lenne — áll a nyílt levélben.

Mint lapunk is megírta, a Hír TV 2020. február 8-i híradójában Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket címmel közölt beszámolót a BRFK által korábban betiltott, szélsőjobboldali és neonáci szervezetek által szervezett kitörés emléktúráról. Az összeállítás „békés megemlékezésként” számolt be a neonáci összejövetelről és az önkényuralmi jelképekkel díszített neonácikról. Ráadásul

a tévécsatorna összemosta az eseményt a három fővárosi önkormányzat által szervezett, Budapest 1945-ös ostromának 75. évfordulója alkalmából rendezett fotókiállítás megnyitójával is, ily módon értelmezhetetlenné téve a tényeket.

Az emléktúrára érkezők kapcsán elhangzik, hogy a „többnyire katonai ruhába öltözött résztvevők” a kitörő katonák útvonalát járták végig. A felvételen jól láthatóan azonosítható az egyik résztvevő által viselt egyenruhán a német birodalmi sas és alatta a horogkereszt.

A TEV nyílt levelében felhívja a Hír TV figyelmét arra, hogy a magyar jog tiltja a horogkereszt használatát, ábrázolását, azt kizárólag ismeretterjesztő, tudományos vagy művészeti célból engedélyezi. Továbbá, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

A TEV az eseményen használt önkényuralmi jelképek kapcsán megtette feljelentését.

Ugyanezen tudósításban a Hír TV beszámolt arról is, hogy távol tartva magukat a szélsőjobboldali propagandától az I., II. és XII. kerületi önkormányzatok közös kiállítással emlékeztek az ostromban elhunyt katonákra és civilekre. A három önkormányzat korábban hangsúlyozta: elhatárolódnak minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be.

A TEV üzenete szerint

„elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét”.

A Hír TV tudósítása elfogadhatónak állítja be a szélsőséges jelképek használatát és a szervezők által képviselt kirekesztő szélsőséges nézeteket, így akarva-akaratlanul hozzájárulhat a jelképekhez köthető szélsőjobboldali eszmék széles körű terjedéséhez és megerősödéséhez, megszegve ezzel az 1947-es párizsi békeszerződésben rögzítetteket. A TEV levele szerint ezért

„egyértelmű magyarázatot várunk a Hír TV-től arra vonatkozóan is, hogy miként kerülhetett adásba a büntetőjogi kérdéseket is felvető tudósítás?”

Botrányosan számolt be a Hír TV híradója a „kitörés napjáról”

A televíziós riport egybemosta a Budapest ostromáról szóló kiállítás megnyitóját a „kitörés napi” neonáci rendezvényekkel.