Holland titkosszolgálat: Komoly fenyegetést jelentenek az „ultrakonzervatív iszlamisták”

Duck Schoof, a titkosszolgálat vezetője leszögezte, a szalafista radikálisok párhuzamos társadalmak kiépítésén dolgoznak,ahol nem érvényes a holland alkotmány.

Schoof ismertetőjében felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az emberek anyagi és más természetű támogatást kapnak a Perzsa(Arab)-öböl néhány országából, és ezen keresztül igyekeznek megvetni a lábukat a holland mecsetekben. Figyelmeztetett arra is, hogy a mecsetekben és vallási iskolákban (madraszákban) akár már 4 éves kortól is tanulhatnak a gyerekek.

„Egy új szalafista generációt látunk. Jól beszélnek és írnak hollandul, ismerik a jogrendszert, és uralják (az iszlamista) közösségi tereket” — mondta.

Rámutatott arra is, hogy míg ezek a csoportok igyekeznek magukat mérsékeltnek mutatni, belső köreikben azonban „gyűlöletet prédikálnak”, például a meleg közösségek ellen.

A holland parlament radikális iszlamizmust vizsgáló bizottsága hétfőn kezdte meg a munkáját, a feladata pedig a holland mecsetekben, vallási iskolákban és egyéb iszlám szervezetekben lévő, esetleges „nemkívánatos” befolyás vizsgálata.

Hollandia felfüggesztette a Palesztin Hatóság segélyezését a terroristák támogatása miatt

A szervezet 2017-ben közel 198 millió dollárt fizetett ki olyan családoknak, melynek tagjai terrortámadás végrehajtása közben haltak meg.