Óva inti Izraelt az „egyoldalú annektálástól” Friedman

Röviddel azután, hogy zöld utat adott az izraeli szuverenitás kiterjesztésének, az amerikai nagykövet arra figyelmeztetett, hogy egy „elhamarkodott lépés” veszélybe sodorhatja a béketervet. 

David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a Twitteren fejtette ki véleményét Trump közel-keleti béketervéről, majd burkoltan figyelmeztette Izraelt, hogy ne annektáljon területeket az amerikaiak belegyezése nélkül — írja az i24NEWS. 

„Trump elnök béke víziója több, mint három évnyi konzultáció gyümölcse, az elnök és Netanjahu, valamint a stábjaik között” — írta Friedman és hozzátette, hogy az amerikai-izraeli bizottság még készíti a konkrét határok végleges térképét, illetve továbbra is képlékeny, hogy melyik területekre lesznek kiterjesztve az izraeli törvények.

„Minden egyoldalú akció a bizottság munkájának befejezése előtt veszélybe sodorná a tervet és annak amerikai elismerését” — tette hozzá a nagykövet.

Ambassador Tom Nides on Twitter: „Israel is subject to the completion a mapping process by a joint Israeli-American committee. Any unilateral action in advance of the completion of the committee process endangers the Plan & American recognition. / Twitter”

Israel is subject to the completion a mapping process by a joint Israeli-American committee. Any unilateral action in advance of the completion of the committee process endangers the Plan & American recognition.

A Trump adminisztráció már többször jelezte, hogy szeretné, ha az izraeliek nem sietnék el a zsidó települések annektálását. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy az izraeli és amerikai kormány tisztviselők elkezdték megrajzolni a térképét annak, hogy Ciszjordánia melyik területeire terjesztheti ki Izrael a szuverenitását.

„Júdea és Szamária nélkül Izrael állandóan veszélyben lenne, ezért ott fogunk maradni” – jelentette ki Netanjahu, aki hozzátette, hogy az annektálásra csak a március 2-ai választásokat követően kerülhet sor.

Mindeközben a júdea-szamáriai vezetők, akik az amerikai reakciót úgy értelmezik, megtévesztették őket, és az amerikaiak visszatáncoltak igéreteikből, úgy döntöttek még nagyobb intenzitással vetik bele magukat a szuverenitásukért folytatott küzdelembe. Demonstrációk, tüntetések, éhség sztrájkok is felmerültek lehetséges eszközökként a „harcban”, nehogy elszalasszanak egy „történelmi lehetőséget.”

Kushner: Reméljük, Izrael a telepek annektálásával megvárja a választásokat

Az amerikai elnök főtanácsadója egy szerdai interjúban azt nyilatkozta, hogy Amerika kész Izraellel megvitatni a ciszjordánai telepek annektálásának technikai részleteit, azonban „ehhez még idő kell”.