„Becsület napja”: holokauszttúlélő rabbi is megjelent a Városmajorban

Kardos Pétert, aki a koszorúzáson nem vett részt, személyes emlékek kötik a helyszínhez, és kíváncsiságból látogatott el a nyilas-szimpatizánsok rendezvényére.

Rendbontás nélkül, több, mint 500 neonáci részvételével, nagy rendőri biztosítás mellett zajlott le az eredetileg betiltott, de a bíróságtól mégis zöld utat kapó rendezvény.

A vegyes tömegben magyarok és külföldiek, de többnyire fekete ruhába öltözött szélsőjobbosok jelentek meg a rendezvényen, akik a feliratok és az öltözet alapján a Betyársereg és a Légió Hungária Mozgalom tagjai lehetnek — számolt be a 24.hu.

Az esemény résztvevőit ellenőrzött beléptetéssel engedték be a Városmajor területére. Az antifasiszta tüntetők, akik között számos roma, és egyéb nemzetiségű ember is képviseltette magát a 200 méterrel messzebbi kordonok mögül, dobokkal igyekeztek kifejezni nemtetszésüket a több ízben is betiltott, antiszemita, náci elemeket sem nélkülöző rendezvénnyel kapcsolatban.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Budapest rendőrfőkapitánya megtiltotta azt a gyűlést, amit egy magánszemély a XII. kerületi Csaba u. 5. szám alatti parkba (Városmajor) február 8-ra jelentett be. A meg nem nevezett bejelentő felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő. A Fővárosi Törvényszék a felülvizsgálati kérelmet alaposnak találta, a tiltó határozatot hatályon kívül helyezte.

A „Becsület-napi” eseményen ott volt Kardos Péter, Magyarország egyetlen holokauszt-túlélő rabbija is, aki a Neokohn munkatársának a helyszínen azt mondta: azért látogatott el a rendezvényre, mivel

a Városmajor volt az a helyszín, ahol nyolc évesen édesanyjával rátalált nagymamája holttestére, akit a nyilasok kivégeztek a 12. kerületi vérengzés során 1945. január 12-én, amelynek 44 nő és 40 férfi esett áldozatául.

A hatóságok a náci-szimpatizánsok körei által igen kedvelt Kitörés túrájának útjába sem gördítettek akadályt. A 60 kilométeres „hagyományőrző túrán” kisgyermekes családok mellett SS jelvényekkel ellátott katonai egyenruhás alakokat is látni — számolt be erről helyszíni tudósítónk.

Pokorni elcsukló hangon beszélt „nyilas gyilkos” nagyapja tetteiről

Megrendítő beszédet mondott a fideszes politikus abban a 12. kerületi kórházban, ahol nagyapja és nyilas társai 75 évvel ezelőtt kivégezték a zsidó betegeket és dolgozókat.