Pokorni elcsukló hangon beszélt „nyilas gyilkos” nagyapja tetteiről

Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része is magyar volt, mondta Pokorni Zoltán 12. kerületi fideszes polgármester a Maros utcai rendelőintézetben tartott megemlékezésen – számolt be a Mazsihisz honlapja. 75 éve abban az épületben zsidó kórház működöt, ahol a politikus nagyapja és nyilas társai kivégezték a betegeket és az ott dolgozókat.

Sírva beszélt nyilas nagyapja szörnyű tetteiről Pokorni Zoltán az egyik volt budai zsidó kórház épületében, ahol 1945. január 12-én a legkegyetlenebbnek mondott budai nyilas különítményesek vérfürdőt rendeztek, és halomra lőtték a betegeket és az ott dolgozókat, majd ugyanezt megtették pár napon belül két másik közeli zsidó egészségügyi intézményben. Ezen a három helyen körülbelül 330 embert öltek meg.

Az, hogy a csoport egyik tagja, Pokorni József, a fideszes politikus nagyapja volt, három hónapja jelent meg nyilvánosan Rab László tanulmányában, amelyről beszámolt a Neokohn is.

Pokorni nagyapját csak a halála mentette meg a népbíróságtól

Csaknem két teljes hónapon keresztül gyilkolt zsidókat, köztük nőket, gyerekeket, betegeket és keresztény bújtatóikat a legfanatikusabbnak mondott budai nyilas különítmény, amelynek Pokorni Zoltán nagyapja is tagja volt.

„A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt”

– idézi Pokorni Zoltánt a cikk a Mazsihisz oldalán.

„Nem ez az a hely, ahol gondolkodnom kell, hogyan válik valaki gyilkossá, és nem dolgom mentegetni a nagyapámat, vagy mentséget keresni. Inkább azt gondolom a holokauszt magyarországi történetével kapcsolatban, hogy a német megszállás nem mentség, maximum magyarázkodás. Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része szintén magyar volt”

– fogalmazott a polgármester.

Pokorni Zoltán azt mondta, hogy ha zsidó ügyként tekintünk a holokausztra, akkor szerinte ugyanazt a gondolati szétszakítást követjük el, amit az 1920-as, ’30-as, ’40-es években, amikor magyarokra és zsidókra osztották a társadalmat.

„Nekünk úgy kellene ezen úrrá lennünk, hogy ne kövessük el még egyszer ezt a hibát, hanem az áldozatokban is lássuk a testvéreinket, honfitársainkat”

– jelentette ki Pokorni Zoltán.

„Az áldozatoknak ne csupán a zsidó voltukat lássuk, hanem teljes valójukat. És a gyilkosokban se csak a gyilkost lássuk, hanem azt, hogy hogyan válik valaki azzá. Amiért én itt vagyok, az az, hogy kimondjam: egyek vagyunk a fájdalomban”

– mondta a fideszes politikus.

Pokorni Zoltán arról is beszélt, hogy fontos rendbe tenni a kerületi második világháborús emlékmű ügyét, mert a turul szimbólum szerinte is megosztó, és szerencsétlen választás volt. Az emlékművön a politikus nyilas nagyapjának neve is szerepel. Erről Pokorni Zoltán azt mondta: „ott valóban nincs helye”.

A megemlékezést Simonyi Andrea és Bánki Miklós szervezte, akik a gyilkosságokról „Vigasztaljátok népemet” címmel dokumentumfilmet készítettek.