Zsidó múzeum nyílhat Madridban

Az Ibériai-félsziget első zsidó múzeumát alakítanák ki egy madridi épületben – erről a város polgármestere nyilatkozott.

A zsidók (és muszlimok) 1492-es hírhedt elűzése (reconquista) a térségből hosszú intermezzót képzett az egykori gazdag szefárdi kultúrában. A spanyol főváros polgármesterének tegnapi bejelentése új fejezetet nyithat.

A JTA beszámolója szerint ugyanis Jose Luis Martínez-Almeida, a kormánypárti jobbközép képviselője azt ígérte, hogy

két éven belül megnyílhat Madrid zsidó múzeuma, amelyet a várostól 50 évig ingyen bérelhet majd az intézmény.

A kontinens vezető városai közül szinte egyedüliként Madridban nincs még olyan hivatalos hely, ahol tisztességesen beszámolnának arról, milyen volt az együttélés a helyiek és a zsidó nép között — emelte ki a polgármester.

Lisszabonban 2017-ben majdnem megnyílt egy zsidó múzeum, de végül belpolitikai okokból arra nem kerülhetett sor — írja a hírügynökség.

Fotó: Libertad Digital

Most, több mint 500 évvel a zsidóságnak az inkvizíció szellemében kivitelezett, erőszakos kiebrudalása után ez az egyik legjobb Spanyolországból érkező hír ami a zsidó közösséggel kapcsolatos.

Madridnak mély kötödése van számtalan zsidóhoz, akik folytatni tudták a szefárd kultúra virágoztatását az 1492-es kiűzetés után is, és megmaradt bennük a Spanyolország iránti vonzalom is

— fogalmazott Jose Luis Martínez-Almeida, aki a Fundacion Hispano-Judia zsidó örökséggondozó civil szervezetet nevezte meg a projekt főfelelősének. Nekik kellene majd az anyagi fedezetet is előteremteniük. Pontos költségvetésről nincs információ.

A JTA jelentésében kiemeli, hogy a múzeum épülete Madrid egyik történelmi negyedében, a Cortes-ben van. A város vezetése azt is reméli, hogy az új múzeummal esélye lenne az ENSZ kulturális szervezeténél, az UNESCO-nál elérnie azt is, hogy a városrészt felvegyék a világ kulturális örökségi listájára.

A városvezetés által múzeumnak kijelölt épületnek különös újkori története is van. A spanyol sajtóban csak a „Kormányozhatatlan”-ként aposztrofált épületet 2017-ben illegális házfoglalók vették birtokukba.

A szélsőbalos, antikapitalista társaságot hosszas erőfeszítések árán végül is csak tavaly novemberben sikerült kiköltöztetni onnan — emlékeztet a spanyol Libertad Digital lap.

Reconquista: tömegével igényelnek portugál állampolgárságot az elűzött zsidók utódai

Az izraeliek még a volt portugál gyarmatokat is megelőzik az állampolgársági kérelmekben.