Pintér: nincs szükség beutazási korlátozásra a koronavírus miatt

Magyarország mindent megtesz a koronavírus elleni védekezésben, és az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak – hangoztatta a belügyminiszter az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt.

Pintér Sándor közölte, ennek érdekében készítették el az akciótervet és állt fel a védekezés összehangolásáért felelős operatív törzs. Elmondta továbbá, hogy a védekezés elsősorban a határokra és a Liszt Ferenc-repülőtérre összpontosul.

A belügyminiszter kitért arra is: a büntetés-végrehajtási intézetekben három műszakban gyártanak védőfelszereléseket. Hozzátette ugyanakkor: jelenleg is van elég védőfelszerelés – maszk, kesztyű, védőruha – az egészségügyi intézményekben.

Közölte azt is, hogy nincs szükség a beutazás korlátozására, hiszen a kínai fertőzött tartományt senki nem hagyhatja el.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg, a WHO újraindítaná a légijáratokat Kínába

Mindenki egészséges, akit koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon.

Két magyar állampolgárról tud a koronavírus miatt lezárt kínai területen a Külgazdasági és Külügyminisztérium, de egyikük sem akarja elhagyni az országot – mondta el a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a parlament népjóléti bizottságának pénteki ülésén.

Menczer Tamás közölte: jelenleg 197 magyar tartózkodik Kínában, a pekingi nagykövetség mindannyiukkal folyamatos kapcsolatban van.

Kitért arra is: mind a három magyar, aki a japán partoknál veszteglő óceánjárón ragadt, egészséges. A hajón 61 fertőzöttet regisztráltak, de a zenész testvérpár és a felszolgálóként dolgozó magyar jól van, velük a tokiói nagykövetség tatja a kapcsolatot.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a bizottsági ülésen felsorolta az eddigi intézkedéseket, hangsúlyozva, hogy mind a tárca, mind pedig az operatív törzs az első pillanattól minden szóba jöhető körülményre felkészült. Jelenleg a betegséggel kapcsolatos pánik lényegesen nagyobb probléma, mint a Magyarországon még ki nem mutatott vírus – fogalmazott.

Közben tovább emelkedett az új koronavírus fertőzötteinek és halálos áldozatainak száma Kínában, de a járvány még mindig az ország középső részén fekvő Hupej tartományt sújtja elsősorban – derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közzétett adataiból.

Csütörtök éjfélig országszerte 31 ezer 161 fertőzöttet diagnosztizáltak a járvány kitörése óta, akiknek közel 71 százalékát jelentették Hupej tartományból, míg a szárazföldi Kína többi részén ugyaneddig 9049 fertőzöttről adtak hírt. Péntekre virradóra országszerte 73 új halálesetet jelentettek az egy nappal korábbi adatokhoz képest, miközben a gyógyultak száma 387-tel összesen 1540-re emelkedett.

Jól vannak, de két hétig karanténban maradnak a Vuhanból visszatért magyarok

Magyarországon továbbra sem tudnak senkiről, aki elkapta volna a fertőzést.