Jól vannak, de két hétig karanténban maradnak a Vuhanból visszatért magyarok

Nyolc olyan magyar állampolgárról tudott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, aki eddig a koronavírus-járvány sújtotta kínai Hupej tartományban tartózkodott, közülük heten jelezték, hogy szeretnének hazatérni, ők tegnap este megérkeztek Budapestre – mondta a tárca tájékoztatásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Az országos tisztifőorvos közölte: egészségesnek érzik magukat a kínai Vuhanból hazatért magyarok, de a biztonság kedvéért fenntartják a rájuk vonatkozó kéthetes karantént.

Müller Cecília kiemelte, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a hét, karanténban lévő magyaron még sok vizsgálatot kell elvégezni. A tisztifőorvos reméli, hogy a vizsgálatok eredményei azt mutatják majd, mindannyian egészségesek.

Előtte Menczer Tamás államtitkár elmondta, hogy négy európai országgal egyeztettek a magyarok hazaszállításról: Portugáliával, Németországgal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal. Végül az utóbbi ország segítségével tért haza a hét magyar, a repülő vasárnap délután érkezett meg Franciaországba.

Müller Cecília kitért arra is: Magyarországon jelenleg influenzajárvány van, hetente 15 ezren betegednek meg. A megelőzésben fontos a higiénés szabályok szigorú betartása, javasolt zsebkendőbe köhögni és orrfújás után is kezet mosni – mondta a tisztifőorvos.

Az államtitkár kérdésre elmondta azt is, azért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a francia hazaszállítási akcióhoz, mert számítottak arra, hogy egy nagyobb állam előbb kapja meg a szükséges engedélyeket a kiutaztatáshoz a kínai hatóságoktól. A Magyar Honvédség repülőgépe pedig Franciaországból szállította haza a magyar utasokat.

Menczer Tamás köszönetét fejezte ki a francia külügyminisztériumnak és a kínai hatóságoknak az együttműködésért.

Mától ingyen kaphatunk tanácsot a koronavírusról

Ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolására.

Kitért arra is: az ellenzéki pártok mindenféle felelősség és felelősségérzet nélkül beszélnek „ostobaságokat” az ügyben, miközben a magyar kormány igyekszik segíteni, és megvédeni a magyar emberek biztonságát itthon és külföldön is. Hogy kikre és pontosan mire gondolt, nem részletezte.

„Az ember azt gondolná, hogy létezik egyfajta nemzeti minimum, aztán mindig kiderül, hogy nem létezik, akár migrációról, akár vírusról, járványról van szó” – fogalmazott. Az államtitkár azt állította: az ellenzék nem támogatja a kormányt akkor sem, amikor magyar emberek biztonságáról, egészségéről van szó, „ezzel kell együtt élnünk”, azonban a kormány az ellenzék nélkül is megtesz mindent a magyar emberekért.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, nem tudnak arról, hogy a vírus jelen lenne Magyarországon, sőt olyan magyar állampolgárról sem a világban, aki elkapta volna a fertőzést.

Továbbra sincs koronavírusos beteg Magyarországon

Az országos tisztifőorvos szerint a laboratóriumi vizsgálat „a biztonságra való törekvést” jelzi, „nem számít pozitivitásra”.