Molotov-koktélt dobott a katonákra, lelőtték

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma közölte, hogy az izraeli hadsereg lelőtt egy 19 éves palesztint a Tulkarem közelében lévő Kaffin arab faluban kitört összecsapások során – írja az Új kelet online.

A minisztérium szerint a golyó az aortáját találta el, a kórházba szállítását követően meghalt.

A riportokra reagálva az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy az összecsapásban megölt palesztin Molotov-koktélt dobott a csapatokra, akik éles lőszerrel reagáltak a fenyegetés elhárítására.

Három izraeli határőr könnyű sérüléseket szenvedett, miután összecsapás tört ki több száz palesztin részvételével Azzun arab falu közelében. A lázadók Molotov-koktéllal és kövekkel dobálták az izraeli csapatokat, akik tömegoszlató eszközökkel reagáltak – írja az Új kelet.

A Palesztin Vörös Félhold 11 sérültről számolt be, akik könnyű-közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek, 8 közülük éles lőszer okozta sebekkel szorult orvosi segítségre.

חדשות 13 on Twitter: „דיווח פלסטיני: מפגין בן 19 נהרג מאש צה”ל באזור טולכרם * @OrHeller עם הפרטים המלאים >> https://t.co/s6KLS33qEn pic.twitter.com/zhu8xkem5p / Twitter”

דיווח פלסטיני: מפגין בן 19 נהרג מאש צה”ל באזור טולכרם * @OrHeller עם הפרטים המלאים >> https://t.co/s6KLS33qEn pic.twitter.com/zhu8xkem5p

Az ügy előzménye: pénteken gyászmenet gyűlt össze ciszjordániai Azzunban egy palesztin rendőr temetésén, akit a palesztin hatóságok állítása szerint február 6-án izraeli katonák lőttek le egy erőszakos tüntetésen. A település határában szórványos ráadásul összecsapások is voltak az izraeli biztonsági erőkkel. Erőszakos megmozdulások voltak Jerikóban és Bilin településén is, ahol a tüntetők gumiabroncsokat égettek.

„A palesztin nép nem fogja engedni, hogy megvalósuljon az ‘évszázad alkuja'” – hangoztatta Mohammed Barake, a bilini tüntetésen részt vevő aktivisták egyike arra utalva, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette a közel-keleti konfliktus megoldását célzó, és a palesztinok által azonnal élesen elutasított béketervét.

A béketerv bejelentése óta Izraelben feszültebbé vált a helyzet, megnőtt a merényletek és erőszakos tűntetések száma. A Hamász az Izrael elleni támadások fokozására szólított fel, miután az izraeli biztonsági erők megöltek egy palesztin tinédzsert, aki a hadsereg jelentése szerint a ciszjordániai Hebronban kitört zavargásokban benzinespalackot dobott katonák felé.

Eddig összesen négy palesztin vesztette életét és több mint egy tucat izraeli megsebesült a különböző erőszakcselekményekben.

Mozgó autóból lőttek rá izraeli katonák egy csoportjára Júdea-Szamáriában

A nap harmadik terrortámadása során egy katona könnyebb fejsérüléseket szenvedett Dolev település közelében.