Letartóztatták az orosz vezérkari főnök helyettesét

Elrendelte Halil Arszlanov vezérezredes,  az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke helyettesének kéthónapos előzetes letartóztatását egy moszkvai katonai bíróság; a tábornokot két, rendkívüli nagy kárt okozó csalás ügyében való bűnrészességgel vádolták meg.

Arszlanov tábornokot mintegy 6,7 milliárd rubel eltulajdonításával kapcsolatban vádolták meg. (A rubel jelenleg mintegy 4,8 forintot ér.) A vezérkari főnök helyettese vétlennek vallotta magát és felajánlotta együttműködését az ügyek feltárásában.

A letartóztatás elrendelését a bíróság azzal indokolta, hogy Arszlanov nyomást gyakorol az ügyek többi szereplőire. A védelem ugyancsak nyomásgyakorlással vádolta meg a bíróságot.

A magas rangú katonai tisztségviselő a január 21-i vádemelés szerint bűnrészes volt a haditechnika karbantartásáról és javításáról megkötött állami szerződések végrehajtása során elkövetett két csalásban. Az egyik esetben több mint 191 millió, egy másikban pedig legkevesebb 6,5 milliárd rubelt csaltak el.

Hadgyakorlatok malőrökkel – egyre aktívabb az orosz haderő

Érdemes felfigyelni arra, hogy a jó ideje egymást érő orosz hadgyakorlatokat egyre közelebb viszik a NATO határaihoz. Eperjesi Ildikó elemzése.

Az ügyben 2013 óta folyik büntetőeljárás. Az Interfax hírügynökség szerint arról, hogy  Arszlanovval szemben kifogások merültek fel, 2019 ősze óta tudni.

A többi között megvádolták Pavel Kutahov ezredest, az orosz fegyveres erők irányítási rendszerének műszaki tökéletesítéséért felelős osztály vezetőjét, Alekszandr Ogloblin vezérőrnagyot, a kommunikációs főcsoportfőnökség 1. osztályának vezetőjét, valamint a Vojentyelekom nyrt. több volt topmenedzserét is. Kutahov Aszlanovhoz hasonlóan tagadta az ellene felhozott vádakat és pénteken felmondta a korábban megkötött vádalku-megállapodását.

A Kommerszant című gazdasági napilap tavaly októberben arról számolt be, hogy a vádlottak kínai berendezéseket orosz terméknek címkéztek át. Az okozott kárt akkor 2,2 milliárd rubelre becsülték.

A TASZSZ hírügynökség a nyomozati anyagokra hivatkozva kotábban azt írta, hogy az érintettek több árdrágítási trükköt és kettős kifizetést alkalmaztak.

Orosz rendőrök érkeztek a szíriai biztonsági zónába

A tegnapi Putyin-Erdogán megállapodás alapján a katonai rendőrök a kurd milicisták kivonását fogják segíteni a biztonsági zónából.