A „migránskaraván” vége: helyreállt a rend Kelebiánál

Megindult a forgalom Kelebiánál péntek hét órakor, miután a szerb hatóságok elszállították a határátkelőhelyről az ott gyülekező illegális migránsokat.

A Pannon RTV információi szerint a határ mellett tiltakozó migránsokat éjjel két óra körül buszokra tették, majd rendőri kísérettel a dél-szerbiai Presevo befogadóközpontjába vitték. A migránsok nem álltak ellen, békésen szálltak fel a buszokra.

A menetet – amely csütörtök délután érte el a magyar határt – hetek óta szervezték a közösségi médiában zárt csoportokban.

A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, de miután a szerb hatóságok tudomást szereztek erről, korábbra hozták az indulást. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint előző éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba vitte őket.

Szerbiában mintegy hatezer migráns tartózkodik. 2015 óta nem jelentek meg migránsok ilyen nagy számban a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg Nyugat-Európa felé haladni.

Fotó: MTI

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter csütörtökön szégyenletesnek nevezte  a Kelebia-Tompa határátkelőnél, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó migránsokat, akik ezek hatására indulnak el hiába Magyarország felé – hangsúlyozta a szabadkai Pannon RTV helyszínen tartózkodó tudósítója.

A szerb védelmi miniszter azért látogatott el a szerb-magyar határra, mert aznap délután érkezett a helyszínre a több száz migránsból álló csoport, ahol békés tüntetéssel igyekeztek rábírni a magyar hatóságokat a határ megnyitására. A helyszínre egyre többen érkeztek az ország többi részéről.

Aleksandar Vulin rámutatott, az illegális bevándorlóknak a befogadóközpontokban van a helyük, ám a Közel-Keletről érkezettek a népcsoportok egymás közötti viszályai miatt nem akarnak keveredni. A miniszter szerint a migránsoknak hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a felkínált szálláshelyek között.

Azt is hozzátette, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

A civil szervezetek a tömegben lévő gyerekek és betegek miatt aggódtak, akiket megviselhetett az éjszakai fagy. Védelmükre sátrakat állítottak fel. Csütörtök este a demonstráció szervezői összegyűjtötték és a műszaki határzárhoz terelték a gyerekeket, hogy skandálásuk és kéréseik meglágyítsák a szolgálatot teljesítő határőrök szívét.

A menekültek tüntetnek, a helyiek „rendkívüli állapotot” sürgetnek Leszboszon

Athén szerint „bizonyos nem kormányzati szervek” lázították fel a tábor lakóit az elmúlt napokban.