12 katona sérült meg egy jeruzsálemi terrortámadásban

A rendőrség még keresi annak a gázolásos merényletnek elkövetőjét, aki ma hajnalban egy jeruzsálemi bulinegyedben katonák közé hajtott, megsebesítve 12 katonát, akik közül az egyik állapota súlyos – számol be a The Times of Israel.

A katonák a Siratófalnál tartott hagyományos beiktatási ceremóniájukra készültek, amikor a támadás történt. Az egyik áldozat súlyos sérüléseket szenvedett, jelenleg is kómában van, nyilatkozta a izraeli mentőszolgálat. Az elkövető autóját nem sokkal a támadás után megtalálták Betlehem közelében, azonban a tettes ez idáig nem került rendőrkézre.

Hidai Zilberman, az izraeli hadsereg szóvivőjének elmondása szerint a katonák a járdán álltak, amikor a hirtelen felgyorsuló autó közéjük hajtott.

„Az eset másodpercek leforgása alatt történt, a katonáknak nem volt elég idejük, hogy fegyvereiket betárazzák és az elkövetőre lőjenek”

– mondta a szóvivő.

A csütörtök hajnali támadás helyszíne

A támadás az amerikai béketerv múlt heti nyilvánosságra hozatala óta ismét feszült palesztin-izraeli viszony idején történt, az izraeli hadsereget a bejelentést követő palesztin zavargások óta megemelkedett készültségben tartják.

A Gázai-övezetet irányító Hamász terrorista szervezet arra szólította fel a palesztin lakosságot, hogy szálljanak szembe az izraeli biztonsági erőkkel, miután azok lelőttek egy fiatal palesztint, aki a zavargások alatt Molotov-koktélokat dobott izraeli katonákra a ciszjordániai Hebron városában.

A Palesztin Hatóság közleménye szerint a meglőtt fiatal a 17 éves Mohammed al-Haddad volt, akit a szívén ért a találat.

Az amerikai béketerv múlt heti nyilvánosságra hozatala óta, melyet Mahmúd Abbász az „évszázad arcon csapásának” nevezett, folyamatosak a kisebb összetűzések az izraeli katonák ellen demonstráló palesztinok és az izraeli hadsereg közt.

Izraelre kilőtt rakétákkal reagált a Hamász a béketervre

A terrorszervezet három rakétát lőtt ki Izraelre, amelyre válaszul a hadsereg megsemmisített több gázai terrorcélpontot.