Szeret, nem szeret: mit gondolnak az amerikai zsidók Izraelről?

amerikai zsidók free use picture

Egy új felmérés szerint az amerikai zsidók 80%-a támogatja Izraelt, de többségük aggódik az országban uralkodó politikai állapotok miatt. 

Az amerikai zsidók Izraellel kapcsolatos nézeteiről készített felmérést a Ruderman Family Foundation nevű szervezet. A megkérdezettek többsége érzelmileg is kötődik a zsidó államhoz, és nagy részük jó érzésekkel gondol Izraelre – írja az Arutz 7.

A válaszadók több, mint 70%-a azt nyilatkozta, hogy az elmúlt öt évben az zsidó állam iránti kötődésük vagy nem változott, vagy pedig erősebb lett.

10-ből 8-an azt mondták, Izrael-pártiak, és 67%-uk érzelmileg is kötődik az országhoz.

Minden második izraeli szerint Trump béketerve nyílt beavatkozás a választásokba

Az amerikai elnök bejelentésének média visszhangja elsodorta az alig pár órával korábbi, Netanjahu elleni vádemelésről szóló bejelentés hírértékét.

A pozitív érzések mellett az amerikai zsidóság kritikus az izraeli politikával kapcsolatban, és sokan ellenzik azt, ahogy Izrael a palesztin kérdést kezeli.

„Úgy látszik, az amerikai zsidóság és az izraeli zsidóság közti áthidalhatatlan ellentétek hangoztatói tévedtek. A zsidók 80%-a kötődik Izraelhez, beleértve a fiatalokat és a szekuláris réteget is. (…) Ez a kapcsolat több, mint politika vagy vallás, ezért a két közösség kötődéséről szóló dialógusnak ezt az egyszerű tényt kellene tükröznie”

— magyarázta Jay Ruderman, a felmérést készítő alapítvány elnöke.

A felmérés azt is mutatja, hogy a legtöbb zsidót elsősorban az izraeli politika aggasztja. A megkérdezettek 39%-ának nem tetszik, hogy Benjamin Netanjahu túlságosan támogatja Donald Trumpot, 24% pedig rosszallja az izraeli telepeket.

Nem egyértelmű, hogy az amerikai zsidóság esetében mit takar az „Izrael-párti” jelző. Ugyanis 57% azt nyilatkozta, hogy bár Izrael-párti, de kritikusan áll hozzá az országhoz.

A megkérdezettek több mint fele már járt már a zsidó államban, és a harmaduknak élnek rokonai Izraelben.

Az felmérést készítő alapítvány 2500 amerikai zsidó válaszai alapján készítette el a kutatást.

Mit gondolnak az amerikai ortodox zsidók Trumpról?

2018 elején az ortodox zsidók 82%-a nyilatkozta, hogy 2020-ban Trumpra szavazna, ez a szám mára 89%-ra emelkedett.