Koronavírus – Izrael is bekeményít, kizárja a Kínából érkezőket

Nem léphetnek be Izraelbe azok a külföldiek, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak – erről adott ki rendeletet az izraeli egészségügyi minisztérium a belügyi hatóságokkal közösen. A Kínából érkező izraeli állampolgároknak kéthetes házi karantént írnak elő.

A tizenhármas kereskedelmi televízió híradása szerint a karanténre kötelezett izraelieknek csak egy része veszi komolyan az intézkedést, és vannak akik a hatósági utasítás ellenére nyilvános helyeket keresnek fel.

Az egészségügyi minisztérium felszólította a telekommunikációs vállalatokat, hogy héber és angol nyelvű telefonüzenetben értesítsék az ország területére érkezőket a koronavírussal kapcsolatos rendeletekről.

A helyi média szerint a tilalom előtt az Izraelbe látogató összes turista 3,5 százaléka érkezett Kínából, és távoltartásuk várhatóan kedvezőtlenül befolyásolja a helyi idegenforgalmat. Számos izraeli gyárba Kínából érkezik, illetve az utóbbi hetekben egyre kevésbé érkezik meg az alapanyag, ami szintén kedvezőtlen hatással lesz az izraeli gazdaságra.

A holokauszthoz hasonlította Kína izraeli nagykövete a határlezárásokat

Bocsánatot kért a zsidó államtól Kína izraeli ügyvivő nagykövete amiatt, hogy az új koronavírus miatti határlezárásokat ahhoz az időszakhoz hasonlította, amikor a holokauszt idején számos ország hátat fordított a zsidó menekülteknek.

Az El Al izraeli légitársaság már több nappal ezelőtt felfüggesztette más, nagyobb külföldi légitársaságokkal együtt a Kínába tartó és onnan Izraelbe érkező légi járatokat.

A Wizz Air légitársaság budapesti közlése szerint akiktől az izraeli hatóságok megtagadják a belépést, őket a légitársaságok kötelesek visszaszállítani az indulási országba.

Tájékoztatásuk alapján utasoknak az indulási repülőtéren, az utasfelvételkor kell beszámolniuk korábbi utazásaikról, a megadott információt a bevándorlási hatóságok mind az indulási, mind az érkezési repülőtéren ellenőrzik.

Az izraeli tizenhármas tévé szerint hatalmas a kereslet az arcot elfedő orvosi maszkokból. Eddig Kínából szerezték be a maszkokat, de mivel a kínai gyárakkal akadozik a kapcsolat, Dél-Koreából importálnak újabb rakományt jóval drágábban.

Íme: a kórház, amit napok alatt húztak fel Kínában (videó!)

Január 23-án kezdték el építeni, és nyolc nap után át is adták Vuhanban a Huoshenshan sürgősségi központot.