Arabok támadtak egy zsidóra a párizsi metrón

A négy arab először cigit kért a kipát viselő férfitől a párizsi metrón, majd körbeállták és fenyegették. Több utas is közbelépett, így sikerült elmenekülnie. Belgiumban egy bicikliző nő késelt meg négy embert, órákkal a londoni támadást követően, Kelet-Franciaországban pedig egy rendőrőrsre ment be egy férfi, majd késsel megszúrt egy rendőrt.

A párizsi metrón vasárnap este történt a támadás a francia főváros északkeleti részén, a Jaures megállónál – írja a The Jerusalem Post. Az utasok fékezték meg a négy arabot, akik egy zsidó utasra támadtak a vallása miatt.

A támadók először cigit kértek a kipát viselő férfitől a metrókocsin, két állomás között. Miután azt mondta, hogy nincs cigarettája, azzal támadtak rá, hogy „nektek, zsidóknak van elég pénzetek, hogy vegyetek”.

Ezután a négy arab körbeállta a férfit, de ő ki tudott törni közülük. Üldözőbe vették, de több utas is elállta az útjukat, így a férfi el tudott menekülni a támadók elől.

Novemberben hasonló eset történt Londonban, annyi különbséggel, hogy ott egy fekete férfi támadt egy zsidó családra, és egy muszlim nő védte meg őket.

A zsidók Franciaország lakosságának mindössze egy százalékát teszik ki, mégis ellenük követték el a legtöbb gyűlölet bűncselekményt 2019-ben. A francia belügyminisztérium által közölt múlt havi adatok szerint az 1142 rasszista támadás közül 678 antiszemita indítékú volt tavaly.

Belgiumban egy bicikliző nő késelt.

Gyilkossági kísérlettel gyanúsítják azt a nőt, aki négy embert késelt meg a belgiumi Gent egyik forgalmas utcájában vasárnap, órákkal a londoni késes támadást követően – írja a The Brussels Times.

A nőt a rendőrök a karján lőtték meg, majd elfogták. Először csak annyit lehetett tudni, hogy két férfit késelt meg, de a nyomozás kiderítette, hogy korábban volt másik két áldozata is.

Először egy 26 éves férfit és egy 37 éves nőt késelt meg az Oranjeboomstraat-on. Később a nő két férfira támadt, egy 45 és egy 52 évesre. A négy sebesült közül kettőnek kritikus volt az állapota vasárnap este.

A támadó egy 26 éves, Gentben lakó, szemtanúk szerint „sötétbőrű” nő, indítékai egyelőre nem ismertek. Beszámolók szerint egy biciklivel mozgott a forgalmas környéken, és nem úgy tűnt, mintha ismerné áldozatait.

A rendőrség egyelőre nem talált terrorizmusra utaló motivációt.

Franciaországban megint rendőrökre támadtak

Francia rendőrök meglőttek, és ezzel ártalmatlanítottak egy késes támadót, aki megsebesítette egyik társukat egy kelet-franciaországi rendőrőrsön hétfőn.

A civil ruhás támadót kórházba vitték. Tettének indítéka egyelőre ismeretlen. A megtámadott rendőr a kezén sérült meg, más forrás szerint a hasán. Az eset Dieuze településen történt délután. Azt még vizsgálják, hogy köztörvényes vagy terrorizmussal kapcsolatos-e a bűncselekmény.

Dieuze település 70 kilométerre van Metztől, ahol alig egy hónapja egy szintén késes férfi Allahot dicsőítő kiabálással rátámadt rendőrök egy csoportjára. Őt is meglőtték, és megsebesítették.

Január 3-án Párizs egyik külvárosában történt hasonló eset. A támadó akkor egy embert megölt, kettőt megsebesített. Őt agyonlőtték.