A káld katolikus egyház elutasította az amerikai béketervet

A palesztin kérdés az elidegeníthetetlen jogok kérdése, mert a népek azon jogáról van szó, hogy rendelkezzenek saját államuk közigazgatásával és ellenőrzésével – olvasható a Bagdadban kiadott közleményben.

A káld katolikusok mindenekelőtt Irakban és Szíriában vannak jelen, illetve kisebb részben Izraelben és a palesztin területeken.

Közleményében a patriarkátus hangsúlyozta, hogy a palesztin menekülteknek jogukban áll visszatérni azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor. Az állásfoglalásban egyben sajnálatát fejezte ki az egyház a Trump-béketerv részrehajló volta miatt.

„Nincs megoldás anélkül, hogy visszatérnének a diplomácia ösvényére az érintett felek közötti közvetlen tárgyalásokkal” – emelte ki a patriarkátus a Kathpress katolikus hírügynökség tájékoztatása szerint.

Mint írták, az ilyen tárgyalások egy kétállami megoldáshoz vezethetnek. Izraelnek és a létrehozandó palesztin államnak képesnek kell lennie arra, hogy békében, biztonságban, illetve egymás szuverenitását és az erőforrásaik feletti ellenőrzést kölcsönösen elismerve együtt éljen.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete elvetette az „évszázad alkuját”

Ragaszkodnak hozzá, hogy a palesztin államhoz tartozzon valamennyi, szerintük 1967-ben elfoglalt terület.

Behara Butrosz Rai, a libanoni maronita egyház pátriárkája szintén bírálta az amerikai béketervet, amelyet a gyűlölet, háború és elnyomás jelképének nevezett.

Ennél diplomatikusabban fogalmazott tizenhárom jeruzsálemi pátriárka és egyházi vezető egy előző heti nyilatkozatban. Ők egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy az amerikai béketervet az izraeli fél jelenlétében, azonban a palesztinok távollétében jelentették be.

Donald Trump január végén Washingtonban kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére, amikor a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta a béketervét.

A felvázolt béketerv értelmében Izrael a területéhez csatolhatna több mint 130 ciszjordániai zsidó telepet, ahol több mint 400 ezer telepes él, valamint kiterjeszthetné fennhatóságát a Jordán völgyére is. Trump elképzelése szerint Jeruzsálem a zsidó állam „oszthatatlan” fővárosa maradna, de az amerikai elnök bejelentette azt is, hogy nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett.