Brit nagykövet: „Továbbra is szívesen látjuk az ott élő magyarokat”

Az Egyesült Királyság budapesti nagykövete magyarul elmondott videóüzenetében hangsúlyozta: a brit kilépés nem búcsút jelent, hanem egy új közös jövő kezdetét. 

„Az Egyesült Királyság január 31-én kilép az Európai Unióból, de Európának, így Magyarországnak nem fordítunk hátat” – jelentette ki Iain Lindsay brit nagykövet a magyar állampolgárokhoz szóló, rövid videóüzenetében.

„Az Egyesült Királyság és Magyarország baráti kapcsolata sok évszázados történelmi múltra tekint vissza. Magyar partnereinkkel együttműködésben szeretnénk még inkább elmélyíteni, kiszélesíteni és szorosabbá fűzni ezt a kapcsolatot.

Az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok érdekében a kilépési tárgyalások során sikerült egy olyan megállapodást kötnünk az Unióval, mely garantálja a jogaikat. Továbbra is szívesen látjuk az ott élő magyarokat, mivel jelentős mértékben hozzájárulnak országunk kulturális és tudományos sokszínűségéhez, prosperitásához” – hangsúlyozta a brit nagykövet.

Iain Lindsay

„Kiemelt célunk, hogy az úgynevezett emberek közötti kapcsolatokat is még szorosabbra fűzzük a kultúrában, a tudományban és az oktatásban, hiszen az Egyesült Királyság a harmadik legnépszerűbb továbbtanulási célország a magyar diákok körében.

Országaink között szoros a kereskedelmi és beruházási partnerség is. Számos közös kihívással kell szembenéznünk a védelem-, biztonság- és külpolitika területén.

A brit kilépés tehát nem búcsút jelent, hanem egy új közös jövő kezdetét. Ragadjuk meg az alkalmat és munkálkodjunk a brit-magyar kapcsolatok további kiterjesztésén és elmélyítésén!” – mondta magyar nyelven is elmondott video-üzenetében a budapesti brit nagykövet.

Történelmi nap a mai: itt a Brexit

A tárgyalásoknak koránt sincs vége. Mutatjuk, mi következik.