Ganz a Knesszet elé tervezi terjeszteni Trump béketervét

Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke bejelentette, hogy támogatja, és a jövő héten a Knesszet elé terjeszti szavazásra Donald Trump amerikai elnök béketervét – jelentette a Ynetnews szerdán az MTI szerint.

Beni Ganz egy kutatóintézetben tartott beszédében kifejtette, hogy mivel Trump terve tükrözi pártjának alapelveit, a jövő héten a Knesszet jóváhagyását kéri rá.

„Az elmúlt hónapokban találkoztunk Trump elnök csapatával, Jared Kushner különleges megbízottal, David Friedman amerikai nagykövettel, valamint Avi Berkowitz közel-keleti nagykövettel, és megvitattuk az Egyesült Államok kormányának béketervét” – mondta Ganz.

„Izraeli hazafiként azt mondom, hogy a program hűen tükrözi a Kék-Fehér párt programját, és alapot jelent a jövendő közel-keleti rendezéshez” – tette hozzá. Ganz a hét elején Washingtonba utazott, ahol még a terv bejelentése előtt tárgyalt Donald Trump elnökkel elképzeléseiről.

Találkozójuk után az ellenzéki politikus már Washingtonban is támogatásáról biztosította a tervet, és kijelentette, hogy kormányra kerülése esetén ennek alapján kezdi meg béketárgyalásait. Ekkor azt is mondta, hogy szerinte átmeneti, a Knesszet többségének bizalmát nem élvező kormány nem dönthet egyedül ilyen horderejű kérdésben.

„A Trump-terv végrehajtásához őszinte, megbízható és az ország ügyeinek intézésére ráérő miniszterelnökre van szükség. Ez történelmi lehetőség Izrael állam határainak és jövőjének meghatározására”- ismételte meg szerdai beszédében. „Netanjahu sajnos ahelyett, hogy az ország állampolgáraiért aggódna, kénytelen ismét saját ügyével foglalkozni, és politikai haszonra törekszik” – utalt a kormányfő ellen korrupció miatt benyújtott vádiratokra. „Ahelyett, hogy hosszú távon gondolkodva próbálná megtartani a ciszjordániai és a jordán-völgyi izraeli közösségeket, veszélyezteti az államot és azt, hogy megragadhassuk ezt a ritka lehetőséget” – mondta Ganz, és felszólította a palesztin vezetőket béketárgyalások folytatására a terv alapján.

Beni Ganz nehéz helyzetbe került a választási kampány közepén, néhány héttel a március 2-ára kiírt voksolás előtt, ugyanis pártjának vezetése és szavazótábora erősen megosztott a béketervvel, elsősorban a ciszjordániai telepek annektálásával kapcsolatban.

A 13-as tévécsatorna szerda esti híradójában nyilvánosságra hozott legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Kék-Fehérre szavazók negyvenegy százaléka támogatja, harmincegy százaléka viszont ellenzi a Trump-tervet.

Zavarba hozta a világot Trump rendezési terve

Vannak, akik olvasatlanul kukáznák, mások megfontolandónak tartják, de óvatos optimizmus is megjelenik a reakciókban.