Az orosz repülőtereken elkülönítik a náthás utasokat

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében megkezdte a Kínából hazatérő összes orosz turista kivizsgálását a repülőtereken az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) – közölte szerdán az Interfax hírügynökség.

A kedden beindított szűrés keretében mindenkit kötelezően elkülönítenek, akinél a heveny légúti fertőzés tüneteit észlelik a repülőtéren vagy a visszatérést követő 14 nap alatt. A Roszpotrebnadzor regionális szerveit diagnosztikai tesztrendszerekkel látták el, és minden határátkelőhelyen hődetektoros dupla ellenőrzésnek vetik alá a veszélyeztetett területekről érkezőket.

Heveny légúti fertőzés szimptómáival az elmúlt napok során 139 embert vizsgáltak ki Oroszországban, de koronavírust eddig senkinél sem mutattak ki. Az utolsó orosz turistacsoportok a várakozások szerint február 4-én térnek majd vissza Kínából.

Az orosz egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy a Kínától kapott klinikai információk alapján elkészítette és a régiókkal ismertette az új koronavírus gyógyítására vonatkozó ideiglenes módszertani ajánlásait. Korábbi tájékoztatás szerint az illetékes kínai hatóságok ismertették orosz partnereikkel a vuhani koronavírus genomját.

Oroszország több régiójában egyénként iskolazárlatot rendeltek el, alapvetően az influenzajárvány kitörésének megakadályozása céljából.

A Liszt Ferenc repülőtérről kedd este a sanghaji járat pilótáját lázas, eszméletlen állapotban, hordágyon vitték kórházba, de a magyar hatóságok szerint koronavírus gyanúja nem merült fel, így a gép személyzete és az utasok zavartalanul távozhattak.

Hordágyon vitték el Ferihegyről egy kínai gép pilótáját

Egyelőre semmi jel nem utal koronavírusra, a gépet azért fertőtlenítették.