A britek már csak két napig tagjai az Európai Uniónak

Tim Barrow, az Egyesült Királyság Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője letétbe helyezte a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást brit részről megerősítő ratifikációs okmányt az Európai Unió Tanácsánál Brüsszelben – közölte Twitter-üzenetében a brit állandó kirendeltség szerdán.

Tim Barrow Jeppe Tranholm-Mikkelsennnel, a Tanács főtitkárával találkozott.

A brit EU-nagykövetség tájékoztatása szerint ezzel a lépéssel az Egyesült Királyság teljesítette az Európai Unióból történő kilépésével kapcsolatos jogi kötelezettségeit.

Az Egyesült Királyság pénteken, közép-európai idő szerint éjfélkor lép ki az Európai Unióból. Ez történelmi jelentőségű pillanat lesz, mivel az EU és elődszervezetei történetében még nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

Uniós részről az Európai Parlament szerda délután tartandó szavazásával fejeződik be a kilépési megállapodás jóváhagyási folyamata.

Brexit: jóváhagyta a londoni alsóház a megállapodást

Kényelmes többséggel hagyta jóvá a londoni alsóház a megállapodást, amely a Lordok Háza elé kerül. A tervek szerint január végén lépne ki Nagy-Britannia az EU-ból.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kormánya különböző rendezvényekkel, jelképes eseményekkel készül a példátlan esemény napjára – a legfrissebb felmérésből azonban kiderül, hogy a brit választók nagyon nagy többsége semmi különöset nem tervez péntekre, szokásos napi rutinján túl.

Johnson hivatala a péntekre tervezett események egyelőre vázlatos menetrendjét ismertetve a minap úgy fogalmazott, hogy

az Egyesült Királyság a kilépés napján „visszanyeri függetlenségét”.

A miniszterelnök aznap este televíziós beszédet is intéz a brit néphez, és a kilépés napján különlegesen tervezett, 50 penny névértékű Brexit-pénzérme is forgalomba kerül „Peace, prosperity and friendship with all nations” – Béke, jólét és barátság minden nemzettel – felirattal.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre.

Megxit – A brit monarchia alkonya?

Harry és Meghan szappanoperája csak következménye, de nem oka a monarchia kiüresedésének. Hajdú Tímea írása.