Továbbra sem lehet izraeli útlevéllel Szaúd-Arábiába utazni

Szaúd-Arábia továbbra sem engedi be az izraeli útlevéllel érkezőket területére – szögezte le hétfőn Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter, akinek szavait a CNN amerikai hírtelevízió idézte.

„Nincs diplomáciai kapcsolatunk Izrael állammal, és az izraeli útlevéllel érkezők jelenleg nem léphetnek a királyság területére” – mondta a miniszter.

A szaúd-arábiai diplomácia vezetője – aki hétfőn Londonban találkozott brit hivatali partnerével, Dominic Raabbal -, hozzátette: a kérdés akkor kerül újra napirendre, ha az izraeliek és a palesztinok között zajló béketárgyalások sikeresek lesznek.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, Arije Deri izraeli belügyminiszter vasárnap – Izrael történetében először – hivatalosan engedélyezte az ország polgárainak Szaúd-Arábia meglátogatását, amennyiben azt az arab ország hatóságai engedélyezik.

Most már izraeliek is mehetnek Szaúd-Arábiába

A rendelet valószínűleg a titkos üzleti utak legalizálása céljából született.

Az izraeliek eddig elvileg csak saját országuk hivatalos engedélyével utazhattak Szaúd-Arábiába. Korábban is viszonylag sokan utaztak a Perzsa(Arab)-öböl menti országba, egyrészt a mekkai zarándoklatra tartó muzulmán izraeliek, akik a zarándoklatuk idejére különleges engedélyt kaptak Szaúd-Arábia meglátogatására, másrészt üzletemberek, akik ottani hivatalos személytől származó meghívólevél birtokában legfeljebb 90 napra szóló utazási engedélyhez juthattak.