Most már izraeliek is mehetnek Szaúd-Arábiába

Izraeli üzletemberek és muszlim zarándokok vasárnaptól hivatalos engedélyt kaphatnak Szaúd-Arábia meglátogatására.

Arije Deri izraeli belügyminiszter egy rendeletben engedélyezte az ország állampolgárainak, hogy zarándoklat vagy üzleti utazás céljából Szaúd-Arábiába repüljenek.

Az izraeliek eddig csak hivatalos jóváhagyás nélkül, titokban utazhattak Szaúd-Arábiába. A rendelet valószínűleg a titkos üzleti utak legalizálása céljából született. A The Times of Israel szerint a rendeletnek csak akkor van értelme, ha a szaúdiak is enyhítenek a belépési szabályokon.

Az izraeli üzletemberek szaúdi hivatalos személytől származó meghívólevél birtokában kaphatnak utazási engedélyt, és tárgyalásokra, valamint befektetési, üzleti lehetőségek felkutatása céljából legfeljebb 90 napra szóló utazási engedélyhez juthatnak.

A mekkai zarándoklatra vallási okokból utazó muszlim izraeliek is hivatalos engedélyt kaphatnak ezentúl Szaúd-Arábia meglátogatására. Eddig évente mintegy 30 ezer izraeli muszlim utazott Szaúd-Arábiába.

Izraelnek és Szaúd-Arábiának nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata, de a színfalak mögötti diplomáciai és hírszerzési együttműködés folyik az országok között elsősorban közös ellenségükkel, Iránnal szemben.

Netanjahu meglátogatta bin Szalmán herceget Rijádban?

Kedden egy titokzatos magángép szállt fel Tel-Avivban és jordániai átszállással Szaúd-Arábiába repült. Egyes híresztelések szerint a gépen az izraeli miniszterelnök ült.