Rakétatalálat érte az amerikai nagykövetséget Bagdadban

Évek óta ez volt az első hasonló támadás az iraki Zöld Zóna területén.

Legalább egy Grad-típusú rakéta (Katyusa) landolt az amerikai nagykövetség területén, három embert megsebesítve Bagdadban vasárnap – számolt be a történtekről az Israel Hayom szerint a Reuters tudósítója hétfő virradóra. Amennyiben a hírt megerősítik, elmondható, hogy évek óta ez volt az első hasonló támadás az iraki Zöld Zóna területén.

Mindeközben Irakban folytatódnak az utcai tüntetések. Helyi beszámolók szerint legalább egy áldozata van a kormány-ellenes demonstrálók és rendőrök közötti összecsapásoknak. Az MTI szerint vasárnap a rendőrség agyonlőtt egy demonstrálót.

A tüntetők a korrupció és a kormány elleni tiltakozásul vonultak az utcákra. Bagdadban kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal, majd éles lőszerrel válaszoltak.

Az Irak déli részén fekvő Násziríjában a tüntetők felgyújtottak két autót és hidakat foglaltak el.

Irán rakéták telepítésére használja az iraki káoszt

Amerikai források szerint Irán olyan rakétákat telepített Irakban, amelyek veszélyt jelenthetnek Izraelre és a közelben állomásozó amerikai csapatokra. 

Irakban tavaly októberben kezdődtek tüntetések, amelyekben eddig legalább 500 ember vesztette életét. A korábbi kormányfő, Ádil Abdel Mahdi a tüntetések nyomására novemberben lemondott, de ügyvezetőként a helyén maradt. A politikai patthelyzetet azóta sem sikerült feloldani.

Mahdi elítélte az amerikai nagykövetség elleni támadást, és arra figyelmeztetett: az ehhez hasonló esetek „harcmezővé” teszik országát.