Holokauszt emléknap a Szilícium-völgyben

Auschwitz 75 évvel ezelőtti felszabadításának alkalmából a világ high-tech központjának több cégvezetője is megemlékezik a nemzetközi holokauszt emléknapról.

Többek között a YouTube és a WhatsApp vezetői is saját otthonukban tartanak megemlékezést a vészkorszakról. A kezdeményezés az ICON’s alapító-ügyvezetőjének, Yasmin Lukatz-nak a ötletére valósul meg — írja az Arutz Sheva.

A beszámoló szerint Susan Wojcicki a YouTube, Jan Koum a WhatsApp alapítói valamint a Houzz kitalálója, Adi Tatarko is családja, barátai, néhány kollégája és ismerősei körében fognak ma otthonukban a holokausztról beszélgetni. Yasmin Lukatz a Zikaron BaSalon („Emlékek a nagyszobában”) című oktatási-kulturális projekt módszerét mutatja be szilícium-völgyi közönségnek.

A program keretében minden összejövetelen szó lesz egy-egy holokauszt túlélő történetéről, bemutatnak egy előadóművészeti produkciót és természetesen közös beszélgetést is tartanak. 

Az események nem titkolt szándéka, hogy a meghatározó társadalmi-kulturális és tudományos befolyással bíró kaliforniai elit társaság tagjai aktivitásukkal és elköteleződöttségükkel próbáljanak példát mutatni, de legalább is felhívni a figyelmet a emlékezés fontosságára.

Habár az áldozatok száma évről-évre csökken, és szerte a világban növekszik az antiszemitizmus, mégis nagy büszkeséggel tölt el amiért sok vezető és cégalapító is mellénk állt abban, hogy közösen hívjuk fel a figyelmet [a holokauszt emlékére]

— mondta az eseményt az Izraeli-Amerikai Tanáccsal közösen szervező Yasmin Lukatz.

Az Arutz Sheva riportjában nem szerepel, hogy a Facebook alapítója, a zsidó származású Mark Zuckerberg is csatlakozott volna a projekthez.

Mint ismert, az ellentmondásos csoda-gyerekként indult milliárdos üzletembert többen is élesen bírálták amiért vállalkozásában a profitmaximalizáció érdekében nem tett meg egyértelmű lépéseket azért, hogy megakadályozzák a világhálón terjedő gyűlöletbeszéd és az antiszemitizmus terjedését.

Most akkor a Facebook cenzúrázza a náci beszédet, vagy sem?

A legnagyobb közösségi oldal állítja, nem tiltja le a zsidóellenes tartalmakat. A gond csak az, hogy a cég e témában folyamatosan kettős mércét alkalmaz.