Szélsőbalos tüntetők támadtak rendőrökre Lipcsében

Rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők a németországi Lipcsében, a szombat este történt összecsapásban több rendőr megsebesült.

A demonstrációt a szövetségi közigazgatási bíróság épületénél rendezték meg, abból az alkalomból, hogy a testület a napokban tárgyal egy betiltott szélsőbaloldali portál, a Linksunten.Indymedia ügyéről.

A nagyjából 1600 fős tüntetés békés volt, utána viszont a demonstrálók egy része átvonult Connewitz-be, a szászországi nagyváros alternatív baloldali fészekként számon tartott negyedébe, ahol elszabadultak az indulatok.

Maszkot viselő tüntetők kirakatokat törtek be, megrongáltak autókat, kövekkel, palackokkal, tűzijátékokkal dobálták meg a rendőröket, és inzultáltak több újságírót.

Cenzúra, besúgás: veszélyben a szólásszabadság Németországban

Egy hangos kisebbség azt képzeli, hogy egy adott véleménykódextől való minden eltérés a nácizmus visszatérését jelenti. Krisztina Koenen publicisztikája.

A támadásban 13 rendőr sebesült meg, valamennyien könnyebben. Hat tüntetőt őrizetbe vettek.

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság (amelynek munkatársát, akárcsak a Spiegel riporterét a demonstráción megtámadták) beszámolója szerint az erőszakot elítélte Roland Wöller szászországi tartományi belügyminiszter.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hangsúlyozta, hogy „a véleményszabadságot és békés közösségünket támadja meg, aki ráront újságírókra és rendőrökre”.

Connewitz-ben szilveszter éjjel is hasonló eset történt. Akkor a szabadtéri ünneplés torkollt erőszakba, a rendőröket több százan dobálták meg kövekkel, palackokkal és petárdákkal.

A német szövetségi belügyminisztérium 2017-ben azért döntött a szélsőbaloldali Linksunten.Indymedia betiltása mellett, mert a honlapon erőszakra buzdító felszólítások jelentek meg. A tüntetők most a lépést a „baloldali, emancipatorikus projektek elleni támadásként” értékelték.

Az oldal szakértők szerint a német radikális baloldal legbefolyásosabb orgánuma volt, főleg a feketeruhás autonómok tettek ott közzé erőszakra felszólító posztokat, pl. rendőrök ellen.

Szélsőbaloldali német párt akadályozta meg az izraeli zászló égetésének betiltását Berlinben

A párt szerint a döntés akadályozná a szólásszabadságot – írja a The Jerusalem Post.