Béketerv előtt: fokozott készültségben az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg felkészült arra, hogy a várhatóan kedden bemutatandó amerikai béketerv ellen megmozdulások törnek ki. Aviv Kochavi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke ezért le is mondta a tábornokoknak tartandó vasárnapi megbeszélést is – írja a The Jerusalem Post.

A hadsereg hat egységet vezényelt júdea-szamáriai (ciszjordániai) területekre az esetleges palesztin terrorakciókat megelőzendő, közölte az izraeli katonai rádió, miután palesztin vezetők tömeges tüntetésekre buzdítottak az „amerikai-cionista összeesküvés” ellen.

A Palesztin Hatóság egyike tisztviselője a The Jerusalem Postnak elmondta, hogy a palesztin vezetés „hatalmas nyomás alatt van, hogy kemény választ adjon, illetve felfüggessze biztonsági együttműködését Izraellel.”

Aviv Kochavi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke

A vasárnapra tervezett, végül a fokozódó biztonsági helyzet miatt lemondott katonai szimpózium témája a Kohavi vezérkari főnök által ismertetett többéves terv megvitatása lett volna. A megbeszélést „operatív okokból” egy későbbi időpontra kellett halasztani.

Mint arról korábban írtunk, Donald Trump amerikai elnök várhatóan kedden nyilvánosságra hozza a „deal of the century”-ként elhíresült amerikai béketerv részleteit, melyet előtte hétfőn Benny Gancal, a Kék-Fehér párt vezetőjével, kedden pedig Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel fog előzetesen megvitatni, zárt ajtók mögött.

Trump külön tárgyal Netanjahuval és Ganzcal a béketervről

Az amerikaiak hivatalosan még nem döntötték el, nyilvánosságra hozzák-e a béketervet hat héttel az izraeli választások előtt.