Magyar holokauszt-túlélőkkel találkozott Áder János Jeruzsálemben

A köztársasági elnök több olyan idős, magyar származású izraelivel találkozott, akik gyerekként élték túl a borzalmakat. 

Áder János a Holokauszt Világtalálkozóról érkezett egy jeruzsálemi szállodába, hogy találkozzon néhány Izraelben élő magyar származású holokauszt-túlélővel.

A köztársasági elnök szerint az elmúlt időben sokat fejlődött a két ország kapcsolata és azt is elmondta, hogy Magyarországon különösen csekély számban fordulnak elő zsidók ellen gyűlöletből elkövetett bűncselekmények.

A találkozón részt vett Hava Lusztig, aki gyerekként Budapesten élte túl a vészkorszakot, majd Izraelben tanár lett, és később férjével Lusztig Józseffel együtt alapította a cfáti magyar zsidó múzeumot.
Hava Lusztig elmesélte a múzeum megalapításának történetét, az önkéntes és díjmentes felajánlások tömegét és meg is hívta a magyar államfőt, hogy látogasson el az intézménybe.

Magyar kulturális nyomok a zsidó államban

A Magyar emlékek Izraelben című kötet a magyarországi eredetű, izraeli történelmi eseményeket, társadalmi csoportokat, keresztény emlékhelyeket, kulturális emlékeket mutatja be.

A köztársasági elnök a rendezvényen találkozhatott Smuel Boglerrel is, aki Bodrogkeresztúron született, s onnan Auschwitzba deportálták. Később a férfi Izraelben harcolt a függetlenségi háborúban majd a rendőrségnél helyezkedett el, ahol jelentős karriert futott be. Bogler és más túlélők is azt tudakolták Ádertől, hogy benne van-e a  magyar tananyagban a holokauszt. Áder János elmondta, hogy az általános iskolák nyolcadik osztályában a tananyag részeként megismertetik a diákokat a történtekkel.

A Debrecenből Ausztriába, majd Bergen-Belsenbe deportált, és 1949-ben Izraelbe telepedett Jakov Barzilai ezzel kapcsolatban egy győri iskolában szerzett személyes pozitív tapasztalatáról számolt be.

A találkozó végén a köztársasági elnök gyertyát gyújtott a holokauszt áldozatainak emlékére.

Orbán Auschwitzba, Áder Jeruzsálembe megy a haláltábor felszabadulásának 75. évfordulóján

A kerek évforduló alkalmából a szokásosnál is nagyobb rendezvények várhatók Izraelben és Auschwitzban is.