Magyar holokauszt-túlélőkkel találkozott Áder János Jeruzsálemben

A köztársasági elnök több olyan idős, magyar származású izraelivel találkozott, akik gyerekként élték túl a borzalmakat. 

Áder János a Holokauszt Világtalálkozóról érkezett egy jeruzsálemi szállodába, hogy találkozzon néhány Izraelben élő magyar származású holokauszt-túlélővel.

A köztársasági elnök szerint az elmúlt időben sokat fejlődött a két ország kapcsolata és azt is elmondta, hogy Magyarországon különösen csekély számban fordulnak elő zsidók ellen gyűlöletből elkövetett bűncselekmények.

שגרירות הונגריה תל אביב / Embassy of Hungary in Tel-Aviv

President of the Republic of Hungary, János Áder met with Hungarian Holocaust survivors in Jerusalem today. Their stories, both tragic and uplifting, serve as an eternal reminder of the darkest…

A találkozón részt vett Hava Lusztig, aki gyerekként Budapesten élte túl a vészkorszakot, majd Izraelben tanár lett, és később férjével Lusztig Józseffel együtt alapította a cfáti magyar zsidó múzeumot.
Hava Lusztig elmesélte a múzeum megalapításának történetét, az önkéntes és díjmentes felajánlások tömegét és meg is hívta a magyar államfőt, hogy látogasson el az intézménybe.

Magyar kulturális nyomok a zsidó államban

A Magyar emlékek Izraelben című kötet a magyarországi eredetű, izraeli történelmi eseményeket, társadalmi csoportokat, keresztény emlékhelyeket, kulturális emlékeket mutatja be.

A köztársasági elnök a rendezvényen találkozhatott Smuel Boglerrel is, aki Bodrogkeresztúron született, s onnan Auschwitzba deportálták. Később a férfi Izraelben harcolt a függetlenségi háborúban majd a rendőrségnél helyezkedett el, ahol jelentős karriert futott be. Bogler és más túlélők is azt tudakolták Ádertől, hogy benne van-e a  magyar tananyagban a holokauszt. Áder János elmondta, hogy az általános iskolák nyolcadik osztályában a tananyag részeként megismertetik a diákokat a történtekkel.

A Debrecenből Ausztriába, majd Bergen-Belsenbe deportált, és 1949-ben Izraelbe telepedett Jakov Barzilai ezzel kapcsolatban egy győri iskolában szerzett személyes pozitív tapasztalatáról számolt be.

A találkozó végén a köztársasági elnök gyertyát gyújtott a holokauszt áldozatainak emlékére.

Orbán Auschwitzba, Áder Jeruzsálembe megy a haláltábor felszabadulásának 75. évfordulóján

A kerek évforduló alkalmából a szokásosnál is nagyobb rendezvények várhatók Izraelben és Auschwitzban is.