Izraelben nem mindenki szeretné a Jordán-völgy annektálását

Egy friss közvéleménykutatás szerint az izraeli lakosok alig harmada támogatja Benjamin Netanjahu tervét.

Az izraeli Midgam közvéleménykutató központ új felmérése szerint az izraeli állampolgárok többsége bizonytalan vagy ellenzi a Jordán-völgy egyoldalú annektálását — írja az Arutz 7.

A kérdőív eredményét a Walla! héber nyelvű hírportál közölte. A megkérdezettek 35%-a nyilatkozott úgy, hogy támogatja Benjamin Netanjahu tervét. 30% nem értett egyet az átcsatolással, további 35%-nak pedig nem volt véleménye a dologról.

A jobboldali szavazók mindössze 48%-a tartja jó ötletnek az egyoldalú lépést, míg a baloldalon ez a szám mindössze 20%.

Benjamin Netanjahu tavaly szeptemberben jelentette be, ha újraválasztják, nem vár tovább a palesztinok belelegyezésére, hanem Izraelhez csatolja a zsidók által lakott területeket. Bár a terv egy időre félre lett téve a kialakult politikai patthelyzet miatt, az ügyvezető miniszterelnök és szövetségesei a héten felszólították riválisukat, a Kék és Fehér pártot, támogassa a kezdeményezést.

Nem sokkal később Beni Ganz is ígéretet tett arra, hogy választási győzelme esetén kiterjeszti Izrael szuverenitását Jordán-völgyre, viszont az egyoldalú lépést nem támogatja, hanem tárgyalások útján akarja elérni az annektálást.

Ganz Izraelhez csatolná a Jordán-völgyet, ha megnyeri a választást

A Kék és Fehér első embere azt ígérte, hogy a választások után kiterjeszti az izraeli szuverenitást a Jordán-völgyre.