Ellopott Chagallért licitálnak Izraelben

Húsz év után ismét a nyilvánosság előtt Marc Chagall egyik festménye, amelyre a hétvégén lehet majd licitálni.

Mindössze 33 millió forint (110 ezer dollár) a kikiáltási ára a festménynek, amelyet 1996-ban tulajdonítottak el ismeretlen tolvajok a Tel Aviv-i Gordon Galériából — írja a JTA.

Az alig egy A4-es lap méretű alkotás elmúlt két évtizedes történetének különlegességét hangsúlyozzák a riportban megszólaltatottak.

Az biztos, hogy nem sok ilyen történet ismert. Az egész izraeli művészeti világban alig hallottam hasonló esetről

— fogalmazott a szombati árverést szervező herzliai Tiroche Aukciós Ház munkatársa. Marc Chagall „Jákob lajtorjája” című alkotása nem az egyetlen, amelyet a fehérorosz zsidó családból származó híres alkotó megfestett. Chagall kedvelt és többször megfestett témája volt Jákob.

A szóban forgó festményről 1996-os eltűnése után 2015-ben jelentettek először. Egy idős asszony halála után annak hagyatékából került elő az értékes alkotás. Nem tudni, hogy pontosan miképp került az asszonyhoz a mestermű, azonban ahogy a családja elmondta:

Chagall képe nem volt ismert szinte senki előtt, sosem függött a falon, egy páncélszekrényben tárolták.

Az örökös egy becsüsnél értesült arról, hogy a rejtegetett festmény milyen különleges értékkel bír. Előbb-utóbb az izraeli művészeti életben aki számít, értesült a hírről, és jelentkezett az a biztosító társaság is, amelyik 1996-ban kénytelen volt kártérítést fizetni annak a galériának, ahonnan lába kelt a festménynek.

Végül egy bírósági döntés értelmében juthattak hozzá a képhez, most pedig ők azok, akik megbízták az értékesítő aukciósházat azzal, hogy próbáljanak pénzt csinálni a Chagall műből.

Érdekessége a történteknek, hogy Chagall reputációja, alkotásainak értéke az utóbbi 20 évben jelentősen megnövekedett — alkotásaiért nem ritkán dollármilliókat adnak műgyűjtők. Ennek tükrében különleges, hogy a kikiáltási ár nagyjából megegyezik ugyan azzal az árral, amelyért 1996-ban beárazták.

Azt szerettük volna, ha a kikiáltási árunk nem ijesztené el a vevőket. Ha a reálisabb, magasabb összegért áraztuk volna be a képet, talán nem is licitálnának érte.

— mondta az aukciós ház képviselője.