Felháborodást keltett a BBC jeruzsálemi riportja

Heves reakció követte a televíziós társaság riporterének megjegyzéseit, mellyel Izraelt holokauszt-komplexusos, megszálló hatalomként mutatta be.

Zsidó szervezetek szerint a BBC riportere azt állította, hogy a holokauszt miatt Izrael elvesztette a realitás érzékét, és nagyobbnak látja az őt érintő veszélyeket — írja az Arutz 7. 

A kifogásolt mondatok a jeruzsálemi megemlékezésekről készített riportban hangzottak el.

„Izrael állama ma már egy regionális hatalom. Évtizedek óta megszállás alatt tartja a palesztin területeket. Itt sokan mégis csak az üldözés és a túlélés szemüvegén át tekintenek rá”

— mondta Orla Guerin a Jad Vasem előtt állva.

Holocaust Survivor Fears World will Forget

Over 40 world leaders – including Prince Charles – are gathering in Israel to mark the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz-Birkenau concentration camp. The ceremony – at the Yad Vashem Holocaust memorial – is due to be one biggest events in the history of the Israeli state.

A brit zsidók az elmúlt évek során sokszor panaszkodtak az ír riporternőre, mivel szerintük súlyosan elfogult Izraellel szemben. A Jewish Chronicle zsidó lap főszerkesztője, a  Board of Deputies of British Jews, és a Campaign Against Antisemitism szervezetek mind tiltakozásukat fejezték ki a BBC riportjával kapcsolatban.

„Guerin próbálkozása, hogy az izraeli-palesztin konfliktust a holokauszt borzalmaihoz kösse, durva és sértő”

— jelentette ki Amanda Bowman, a Board of Deputies alelnöke, hozzátéve, a brit zsidók bocsánatkérést várnak az ügyben.

A neves brit televíziócsatorna szerint félreértésről van szó — írja a The Times of Israel. Szóvivőjük elmondta, a riporter csak röviden tért ki Izrael jelenlegi helyzetére és nem kívánt semmiféle összefüggést találni a Holokauszt és a jelenlegi arab-izraeli konfliktus között.

Itt a vége? Boris Johnson nekimegy a BBC-nek

Jelenleg minden brit háztartás köteles előfizetési díjat fizetni utána, aki ezt nem teszi meg, akár 1000 fontra is büntethetik.