Itt a vége? Boris Johnson nekimegy a BBC-nek

A miniszterelnök a kampány idején megígérte, hogy eltörli a BBC előfizetési díját, amely következtében a televízió 200 millió fonttól eshet el. 

Boris Johnson a választási kampány alatt azt ígérte, hogy átvizsgáltatja a BBC finanszírozását. A csatorna ugyanis állami tulajdonú közszolgálati televízióként üzemel, és minden brit háztartás köteles előfizetési díjat fizetni utána, aki ezt nem teszi meg, akár 1000 fontra is büntethetik.

A hírek szerint már a hétvégén felszólította a gazdasági minisztériumot, hogy vizsgálják meg a kérdést.

A konzervatív párt már régóta panaszkodik, hogy a BBC elvesztette a pártatlanságát és itt lenne az ideje, hogy ugyanolyan piaci módon működjön, mint a versenytársai – írja a The New York Times. 

Boris Johnson szerint a televízió működtetése régimódi alapokon nyugszik, és kérdéses számára, hogy fenntartható modell-e, hogy minden háztartásnak 150 fontos díjat kell fizetnie érte.

Boris Johnson suggests he could SCRAP TV licence fees on the general election 2019 campaign trail

The PM was asked by a worker in a factory whether a Tory government would abolish TV licence fees for everybody, Boris Johnson said: „Well, I don’t think at …

Első lépésként az új kormány megszüntetheti azt a rendszert, hogy büntetést kap az, aki nem fizeti be az előfizetési díjat. Ezzel a tévé évi 200 millió fonttól eshetne el. Várhatóan kénytelen lenne elengedni néhány csatornát, hogy azok megpróbáljanak a „piacon” túlélni.

Johnson háborúja a BBC-vel nem új keletű, már tavasszal Brexit Bashing Channelnek (Brexitet szidó csatornának) nyilvánította a televíziót. A kampány alatt nem volt hajlandó interjút adni Andrew Neil hagyományos választási műsorának, és a kabinet minisztereinek is megtiltotta, hogy elmenjenek a BBC rádióműsorába.

A BBC évtizedeken keresztül az egyik legmegbízhatóbb közszolgálati televízió volt, amit a britek „nagynéninek” becéztek. Azonban az elmúlt években mindkét oldal elfogultsággal kezdte vádolni a csatornát.

A BBC idén nyáron már össztűz alá került, mikor bejelentette, hogy az eddig kedvezményezett 75 év feletti korosztálytól is díjat fog szedni.

A BBC az elmúlt években rohamosan vesztette el a nézőközönségét. Emiatt többen, köztük a konzervatív párt is felvettette, hogy új finanszírozást kellene kitalálni a csatorna fenntartásához. Felmerült egy online streaming platform ötlete is – írja a The Financial Times. 

A BBC egy állami tulajdonú, kvázi független brit közszolgálati műsorszolgáltató, egyben a világ legnagyobb műsorszolgáltatója. Csak az Egyesült Királyságban 24 000 alkalmazottat foglalkoztat, költségvetése eléri a 4 milliárd fontot (kb. 1500 milliárd forint). A bevételek háromnegyedét a brit állampolgárok által befizetett üzembentartási díj fedezi, amely jelenleg havi kb. 11 fontra (kb. 4000 forint) rúg. (Wikipedia)

A televízió finanszírozása a jelenlegi Királyi Charta szerint egészen 2027-ig biztosítva van. A jövő azonban kérdéses.

Mark Thompson, a BBC korábbi igazgatója szerint ostobaság lenne a konzervatívoktól ha nekimennének a szolgáltatónak: „Mi az Egyesült Királyság hangja a világban? Nem a MailOnline. Őrültség lenne tönkretenni a legjobb megafonod”-jelentette ki Thompson.

Balos brit zsidó fiatalok mozgósítanak Johnson ellen

A „Zsidók Boris ellen” csoport Boris Johnson és a konzervatívok elsöprő győzelmét „veszélyesnek” és „rettentőnek” nevezte.