Népirtás: Mianmarnak felelnie kell a súlyos jogsértésekért

Mianmarnak felelnie kell  az rohingják emberi jogainak súlyos megsértéséért -nyilatkozta az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője csütörtökön Brüsszelben.

A szóvivő elmondta, hogy Mianmarnak teljes mértékben végre kell hajtania a Nemzetközi Bíróság végzését, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsa felügyel majd. A sajtónyilatkozat továbbá leszögezi, hogy a délkelet-ázsiai országnak biztosítania kell a civil lakosság védelmét, valamint a biztonságos és korlátozás nélküli hozzáférést humanitárius segélyekhez és szolgálatokhoz.

„Mianmarnak foglalkoznia kell a konfliktusok kiváltó okaival Rakhaing, Kacsin és Shan államban, emellett meg kell teremtenie a feltételeket a rohingják önkéntes, biztonságos, méltóságteljes és fenntartható visszatérésére az országba”-hangsúlyozta az EU illetékes szóvivője.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság csütörtökön kihirdetett döntésével arra kötelezte Mianmar vezetését, hogy tegyen azonnal hatékony intézkedéseket az országban kisebbséget alkotó rohingják védelmében, akadályozzon meg minden olyan cselekedetet, amely népirtáshoz vezethet.

Letartóztatják az uszító „buddhista bin Ladent”

A „gyűlöletprédikátor” beszédei is hozzájárultak ahhoz a közhangulathoz, amelyben muszlim rohingják ezreit üldözték el és gyilkolták meg.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingja közösség körében, amit az ENSZ népirtásnak minősített. 2017 augusztusa óta körülbelül 740 ezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe mianmari katonák és a buddhista milíciák elől.

Tavaly decemberben a délkelet-ázsiai ország vezetője még visszautasította a népirtás vádját Mianmarral szemben. Aung Szan Szú Kjí szerint a vád félrevezető, és a nyugat-mianmari Arakán államban történtek leírása nem felel meg a valóságnak.

A Nobel-békedíjas mianmari vezető, a buddhista többségű ország de facto miniszterelnöke – akit azzal vádolnak, hogy szemet hunyt a jogsértések felett – a tárgyaláson elismerte, hogy a rohingjákkal szemben a katonaság olykor aránytalanul határozott fellépést tanúsított, amely civilek életét is követelte, ugyanakkor a cselekmények nem jelentettek népirtást szerinte.

Mianmar tagadja a népirtás vádját Hágában

A Nobel-békedíjas vezető szerint a népirtás megelőzéséről szóló nemzetközi egyezmény nem alkalmazható a mianmari helyzetre.