Letartóztatják az uszító „buddhista bin Ladent”

Letartóztatási parancsot adott ki egy mianmari bíróság Viratu, az ismert buddhista prédikátor ellen, aki számos beszédében uszított és lázított Mianmar muszlim kisebbsége és a kormány ellen – közölte szerdán a Myanmar Now nevű hírportál.

A bírósági dokumentum részletei egyelőre nem ismertek. A hírportál értesülései szerint Viratut azzal vádolják, hogy lázadásra buzdított. Ha ez bebizonyosodik, az ország törvényei értelmében akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik.

Viratu kolostora Mandalay-ben van, de pontos tartózkodási helye ismeretlen.

Korábban a „buddhista bin Ladenként” ismert Viratu tömeggyűlést szervezett tiltakozásul az ellen, hogy a civil kormány a korábban a katonai vezetők irányításával írt alkotmányban módosításokat igyekszik elérni azért, hogy csökkentse a hadsereg jogkörét.

Egy beszédében azzal vádolta meg a délkelet-ázsiai országot vezető Aung Szan Szú Kjit, hogy külföldiek befolyása alatt áll, akikkel az ágyát is megosztja.

Anti-Muslim monk preaches hate: Ashin Wirathu

As the world focuses on Myanmar’s leader Aung San Suu Kyi, Ashin Wirathu, a senior Buddhist monk, is also responsible for igniting violence against Muslims w…

Májusban, miután értesült arról, hogy a vallásügyi minisztérium becsületsértési eljárást kezdeményez ellene, Viratu az orosz VKontaktye (VK) közösségi oldalra feltett videójában kihívóan azt felelte, hogy bilincstől és börtöntől való félelem nélkül mond beszédeket.

Viratut 2003-ban, a katonai junta uralma alatt egyszer már börtönbüntetésre ítélték, és 2012-ben szabadult. Beszédeiben ezután egyre többször intézett kirohanást az ország muszlim kisebbsége ellen, harcolt a muszlimok tulajdonolta üzletek bojkottjáért, a muszlimok és buddhisták közti házasságok korlátozásáért.

Ugyanabban az évben pedig zendülések törtek ki a nyugat-mianmari Arakán államban, ahol a rohingja etnikumú muszlimok nagy része él. A zavargások miatt akkor több mint 100 ezer rohingja menekült el otthonából.

És ha még csak menekültekről lenne szó: az ENSZ egyértelműen tudatos és szándékos népirtásnak nevezte a rohingjákkal történteket. A mianmari hadsereg és a militáns buddhisták ezrével gyilkolták és erőszakolták meg a rohingja muszlimokat.

A világszervezet szerint az Aun Szan Szu Kji vezette mianmari kormány hagyta a gyűlöletbeszéd terjedését (ebben természetesen kulcsszerepe volt Viratunak), fontos dokumentumokat semmisített meg, és nem védte meg az ország kisebbségeit attól, hogy emberiességellenes- és háborús bűnök áldozataivá váljanak.

2018 elején a Facebook  megszüntette Viratu oldalát, a szomszédos Thaiföld pedig megtiltotta, hogy az ország területére lépjen.

A gyűlöletprédikátornak is nevezett Viraturól 2013-ban a Time című amerikai magazin is beszámolt, „a buddhista terror ezer arca” címmel. Elemzők szerint erőszakra buzdító beszédei („a muszlimok nem tartoznak közénk, kevésbé kell védenünk őket, mint a szúnyogokat”) hozzájárultak ahhoz az iszlámellenes hangulathoz, amelyben a többségében buddhista országból már akkor is 370 ezer rohingja muszlimot űztek el (ez a szám azóta legalább 740 ezerre nőtt).