Macron elnézést kért, amiért ordítozott az izraeli rendőrökkel

A francia elnök szerdán elnézést kért, amiért dühkitörése volt a jeruzsálemi óvárosban — írja az Israel Hayom.

„Menj ki innen” – kiabálta Macron angolul izraeli biztonságiakra szerdán, azt követelve, hogy távozzanak a török szultán által 1856-ban Franciaországnak ajándékozott Szent Anna templomból Jeruzsálem óvárosában.

A francia elnök a hatodik Holokauszt Világfórum kapcsán látogatott az izraeli fővárosba.

Franciaország provokációnak tekinti, ha izraeli rendőrök lépnek a templom területére, mely Jeruzsálem azon részében fekszik, amit Izrael az 1967-es hatnapos háborút követően csatolt magához.

Az eset a világsajtót arra az incidensre emlékeztette, amikor 1996-ban Jacques Chirac korábbi francia elnök ugyanitt elvesztette türelmét az izraeli biztonságiakkal, és azzal fenyegetőzött, hogy visszamegy a repülőjéhez.

Az esetet ezúttal nem kommentálta az izraeli rendőrség, Macron pedig elnézést kért. A francia elnök azt mondta, hogy értékelte a munkát, melyet megvédése érdekében végeztek az izraeli hatóságok.

Az izraeli lap szerint szerdán egyébként már korábban is történt egy incidens, amikor a rendőrség Macron látogatása előtt próbált meg belépni az épületbe.

A lap arra is utalt, hogy Macron valószínűleg Franciaország történelmi befolyását kívánta aláhúzni a templomba való látogatással.

Macron továbbá az egyetlen külföldi vezető, aki mostani látogatása során a Palesztin Hatóság területére is látogatást tesz. Tervezett ramallah-i látogatását kritika fogadta Izraelben.

Macron kizavarta a templomból az izraeli rendőröket – videó!

A francia elnök azon húzta fel magát, hogy a jeruzsálemi Óvárosban található Szent Anna templom a francia kormány tulajdona, az őt kísérő izraeli rendőrök mégis bementek oda, biztos ami biztos.