A Fehér Ház ellenzi a Jordán-völgy annektálását a béketerv előtt

Fehér házi források szerint Trump ellenez minden egyoldalú lépést Izrael részéről, beleértve a Jordán-völgy annektálását, mielőtt Washington nyilvánosságra hozza a közel-keleti béketervét – írja az i24News a 13-as csatorna riportja alapján.

„Az Egyesült Államok világossá tette álláspontját, amellyel az izraeli kormány teljesen tisztában van” – idézte washingtoni forrását a 13-as csatorna.

A riport azután jelent meg, hogy az izraeli választási kampányban szóba került: még a március másodikára kitűzött választások előtt kiterjeszthetik Izrael szuverenitását a Jordán-völgy felett.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden jelentette be, hogy már a jövő héten szavazást tartana a Knesszetben az annektálás előmozdítása érdekében.

Bezalel Szmotrics, a Zsidó Otthon – Tkuma vezetője, parlamenti képviselő, a terjeszkedés nagy támogatója máris egy olyan irányelv kidolgozását szorgalmazta, amely a Jordán-völgy feletti szuverenitás alkalmazásáról szól és amelyről később a Knesszet szavazhatna.

Az ügy azután került ismét napirendre, hogy Izraelben beindult az újabb választási kampány, és Beni Ganz, a Kék és Fehér vezetője, Netanjahu kihívója kedden bejelentette: kiterjeszti az izraeli szuverenitást a Jordán-völgy felett, ha megnyeri a választásokat.

„A Jordán-völgy Izrael keleti védelmi pajzsa, bármilyen jövőbeni konfliktus esetén. Azok a kormányok, amelyek fontolgatták a terület visszaadását, nagyon súlyos biztonsági és stratégiai hibát követtek el. Mi úgy tekintünk erre a földre, mint Izrael állam elválaszthatatlan részére”

– jelentette ki Ganz a térségben tartott kampányrendezvényén.

Ganz Izraelhez csatolná a Jordán-völgyet, ha megnyeri a választást

A Kék és Fehér első embere azt ígérte, hogy a választások után kiterjeszti az izraeli szuverenitást a Jordán-völgyre.

Ezt követte egy rövid csörte a Twitteren a miniszterelnökkel. Netanjahu azt kérdezte Ganztól, miért várnának ezzel márciusig, ha a Knesszet széleskörű jóváhagyásával most is megvalósítható.

A Kék és Fehér listavezetője erre úgy reagált, hogy először tárgyaljanak Netanjahu mentelmi jogáról, és majd aztán Jordán-völgyről – utalva a Netanjahu elleni korrupciós vádakra és a miniszterelnök lépésére, hogy mentelmi jogot kért a Knesszettől.

Később Netanjahu erre is reagált, azt állítva, hogy kész lemondani mentelmi jogáról, ha Ganz támogatja most a kormány javaslatát a szuverenitás kiterjesztéséről a Jordán-völgy felett.