2019-ben minden eddiginél kevesebb izraeli katona veszítette életét bevetés során

Ám az öngyilkosságok száma sajnos nőtt a katonaság soraiban.

Az izraeli hadsereg (IDF) újonnan közzétett elemzése szerint minden eddiginél alacsonyabb volt a bevetések közben elveszített katonák száma a tavalyi évben — derül ki a The Times of Israel írásából. Míg 2018-ban 43 katonatiszt veszítette életét, az előző esztendőben összesen 27 katona halt meg bevetés közben.

A tavaly elhunytak közé sorolták azt a Zachary Baumelt is, akit még az első libanoni háborúban gyilkoltak meg 1982-ben, ám hivatalosan azóta eltűntként tartották számon, és földi maradványait csak tavaly szállították haza Izraelbe.

Az elmúlt évtized során egyébként tavaly regisztráltak a legkisebb számban súlyos testi sérüléseket — 2019-ben 35 katonát kezeltek súlyos sebekkel, míg 2018-ban 41 ilyen helyzet alakult ki.

Meglepő módon az eltávozottak halálának fő oka az öngyilkosság volt, egyetlen év leforgása alatt 12 fő vetett véget életének szolgálata alatt.

Ez a szám sajnos emelkedett az előző évhez képest, ám összességében az elmúlt években csökkenő tendenciáról adtak hírt a katonaságot vizsgáló szakemberek. Michel Yanko, a katonaság egyik vezető tisztségviselője elmondta, az ilyen esetek megelőzésére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek: igyekeznek megfelelő mentális segítséget biztosítani a katonáknak, valamint korlátozni a fegyverekhez való hozzáférésüket azokra az időkre, amikor nem szükséges, hogy maguknál tartsák.

Második leggyakoribb halálozási okként az autóbaleseteket nevezték meg, ami öt katona tragédiáját okozta. Yanko szerint ez a szám is csökkent tavalyra, ám hangsúlyozta: „Minden halál az egész világot jelenti”.

Az izraeli fiatalok harmada nem lép be a hadseregbe

Egy új statisztika szerint a a fiatalok 32%-a egyáltalán nem vonul be, egy másik 15% pedig nem fejezi be a szolgálatot.