Az izraeli fiatalok harmada nem lép be a hadseregbe

Egy új statisztika szerint a a fiatalok 32%-a egyáltalán nem vonul be, egy másik 15% pedig nem fejezi be a szolgálatot. 

Az IDF statisztikái szerint  gyakorlatilag a fiatalok fele vagy egyáltalán nem katonáskodik vagy pedig félbehagyja – írja a The Jerusalem Post. 

Az izraeli hadsereg statisztikái szerint az izraeli férfiak 32%-a kap felmentést a katonai szolgálat alól, míg a nőknél még magasabb, 44% ez az arány. A felmentett férfiak egyharmada mentális problémák miatt nem vállalhat szolgálatot.

Az IDF számára leginkább baljós statisztika, hogy egyre kevesebben jelentkeznek a harcoló egységekhez.

A hadsereg szerint szerint szó sincs arról, hogy hirtelen megnövekedett volna a pszichológiai problémákkal küzdők száma, hanem az történik, hogy csökken a katonai szolgálattal kapcsolatos motiváció, így egyre többen eljátsszák, hogy alkalmatlanok, amit a rendszer nehezen tud kiszűrni.

Azonban a mentális okokból felmentettek száma arányosan nem a szekuláris zsidók között a legmagasabb, hanem a harediek között.

A The Jerusalem Post információi szerint az elmúlt két évben a szekuláris izraeliek között 29%-kal növekedett a pszichológiai okokból felmentettek száma, míg a vallásos izraeli férfiak között 49%-os növekedés volt tapasztalható.

Az izraeli törvények szerint katonai szolgálat alól az kaphat felmentést, akinek erre nyomós orvosi, pszichológiai oka van, várandós, vagy szolgálatának vallási, vagy lelkiismereti akadálya van.

Katonadolog: múlt és jövő harca Izraelben

Fenntartható-e hosszú távon, hogy a jesivákban tanuló fiataloknak ne kelljen a hadseregben szolgálniuk? Halmos László írása.