Megszavazták a Trump elleni impeachment tárgyalás szabályait a Szenátusban

John Roberts amerikai főbíró megnyitotta a Donald Trump elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalását helyi idő szerint kedden kora délután, és a szenátorok csaknem 13 órai vita után 53:47 arányban – a republikánus és a demokrata pártiak szenátusi arányában – megszavazták a tárgyalás eljárási szabályait.

Az eljárási szabályokra Mitch McConnell republikánus szenátusi frakcióvezető tett javaslatot, de ezt még ő maga kedd reggel módosította. A szabályokról szóló éles vitában a szenátorok mind szigorúan pártjuk álláspontját képviselték. A demokraták 11 módosítási javaslatot nyújtottak be a szabályokhoz, amelyek közül a republikánusok 10-et elutasítottak, egyről pedig – hírügynökségi értesülések szerint – McConnell elhalasztotta a döntést.

Megnyitójában John Roberts, a szenátusi tárgyalás bírája – egyébként az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke – a tárgyalás viselkedési szabályait is felolvasta. Ezek szerint

a szenátorok és a házelnök által kijelölt impeachment-menedzserek nem használhatnak mobiltelefonokat, nem szólhatnak közbe. Roberts még azt is rögzítette, hogy a politikusoknak „főbíró úr” megszólítással kell illetniük őt.

A megszavazott szabályok szerint mind a demokratáknak, mind a republikánusoknak 24 óra áll majd rendelkezésükre érvelésük részletes előterjesztésére, és a pártok nem kettő, hanem három napon keresztül mondhatják el érveiket. Ezt követően a szenátorok 16 órát kapnak, hogy az ellentétes politikai oldal képviselőinek kérdéseket tehessenek fel, majd négyórás vita következik.

A javasolt eljárás szerint a házelnök által kijelölt demokrata párti impeachment-menedzserek – akik a tárgyaláson az ügyészek szerepét látják el – szerdán terjesztik elő részletesen az amerikai elnök ellen megfogalmazott vádpontokat. Szerdán, csütörtökön és pénteken a demokrata impeachment-menedzserek, szombaton, jövő hétfőn és kedden pedig a Donald Trump védelmét ellátó jogászok adják elő érveléseiket. Az ezt követő napokban kerül sor a kérdésekre és a záró vitára.

Amerika legismertebb zsidó sztárügyvédjét is felkérte Trump a védelmére

Alan Dershowitz korábban azt mondta, még Jóbot is képviselné Istennel szemben.

Miután felolvasták a Mitch McConnell által javasolt eljárási szabályzatot, és Pat Cipollone, a Donald Trump republikánus elnök védelmét ellátó jogászcsoport vezetője bejelentette, hogy a maguk részéről elfogadják a dokumentumot, Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és

a demokraták impeachment-menedzseri csoportjának vezetője pedig közölte: elutasítják a szabályokat.

A kaliforniai politikus kiállt pártja korábbi álláspontja mellett, miszerint a demokraták számára lehetővé kell tenni új tanúk beidézését. Hozzáfűzte: ezt Trump védőinek is meg kell engedni, rögzítve a döntést a tárgyalás szabályzatában. Schiff hangsúlyozta: az amerikai nép korrekt tárgyalást vár el a szenátustól, ellenkező esetben az a benyomás alakulhat ki, hogy az Egyesült Államok elnöke senkinek sem tartozik elszámolással.

McConnell javaslatában ugyanis az szerepelt: a szenátorok nem nyújthatnak be automatikusan indítványt tanúk beidézésére, hanem ha ezt szeretnék, akkor a szenátusnak előbb szavaznia kell, hogy elfogadja-e ezt a kérésüket. A frakcióvezető végül elhalasztotta a döntést ebben a kérdésben.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője még az ülésszak megkezdése előtt újságíróknak adott interjújában egyenesen azzal vádolta meg republikánus szenátortársait, hogy tisztességtelen eljárást akarnak. Azt hangoztatta, hogy McConnell szabályait „mintha Trump elnök dolgozta volna ki Trump elnök számára”. A vita során pedig javaslatot nyújtott be arról, hogy a szenátus kérjen be a vádra vonatkozó dokumentumokat, kezdeményezésének napirendre vételét azonban leszavazták a republikánus többségű házban.