Magyarországról elhurcolt auschwitzi túlélő naplóját mutatja be a Német Történeti Múzeum

Egy Magyarországról elhurcolt auschwitzi túlélő, a ma Jeruzsálemben élő 90 éves Sheindi Ehrenwald különleges, magyar nyelvű naplóját mutatja be csütörtöktől a Német Történeti Múzeum Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából.

Az írás első alkalommal látható a Deportiert nach Auschwitz (Auschwitzba deportálva) című kiállításon.

Az akkor 14 éves zsidó kislányt, Sheindi Ehrenwaldot és családját – szüleit, nagyszüleit és lánytestvéreit – 1944-ben deportálták a ma Szlovákiához tartozó Galántáról. Nővére kivételével teljes családja odaveszett az auschwitzi táborban.

Ismeretlen fotógyűjteményt fedeztek fel a lengyelországi zsidóság megsemmisítéséről

A több mint 350 felvételt tartalmazó gyűjtemény Johann Niemann, a sobibóri megsemmisítőtábor helyettes vezetőjének hagyatékából került elő.

A tanítónak készülő és naplót vezető Sheindi 54 képeslapméretű lapon örökítette meg sűrűn írt soraival a családdal és vele történteket. Egy szövetgyárban végzett kényszermunka során, titokban jegyezte le naplóját munkahelyi papírjegyzékekre, amelyeket aztán galacsinná gyúrva őrzött meg.

Az 54 oldal „közvetlen hangon szól egy szörnyűséges bűncselekményről” – mondta el szerdán Raphael Gross, a múzeum igazgatója.

Sheindi Ehrenwald kifejtette: ma már csodálkozik azon, hogyan tudta mindezt leírni, hiszen szinte lehetetlen volt és nagyon veszélyes. „Mégis megírtam” – mondta.

Kiemelte:

„Csak most állok készen arra, hogy elmeséljem naplóm történetét a világnak. Hamarosan meghalok és nem akarom, hogy feledésbe merüljenek azok az emberek, akiket megöltek”.

A Német Történeti Múzeummal együttműködésben a Bild című német napilap is terjedelmes cikkben ismerteti honlapján a most először a nyilvánosság elé került történelmi dokumentumot. A múzeum mozijában január 30-ig naponta bemutatják a Sheindi naplója című, a napilap gondozásában készült filmet.

Holokauszt-túlélőket ábrázoló fotókiállítás nyílt Essenben

Angela Merkel nyitotta meg az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából rendezett tárlatot.

Bár Magyarország a második világháborúban Németország szövetségese volt, 1944-ig 800 ezer zsidót elkerült a nácik pusztítása. Az 1944 márciusában indult megszállással és a kollaboráns kormány felállításával azonban megkezdődtek a deportálások. Mintegy 560 ezer magyar zsidót öltek meg a megsemmisítőtáborokban.

A világ vezetői és a holokauszttúlélők január 27-én emlékeznek meg Auschwitzban a haláltábor felszabadulásának 75. évfordulójáról.