Holokauszt-túlélőket ábrázoló fotókiállítás nyílt Essenben

Martin Schoeller fotóművész 75 holokauszt-túlélőt ábrázoló fotókiállítása nyílt Essenben kedden, melyet Angela Merkel német kormányfő nyitott meg.

A kiállítást az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadulásának 75. évfordulója inspirálta.

A Túlélők: Az élet arcai a holokauszt után című kiállítás a túlélők portréit mutatja be. A New Yorkban élő német fotós, aki szokatlanul közeli, minden részletet megmutató fotóiról lett híres, korábban Merkelről, Barack Obama korábbi amerikai elnökről és más hírességekről készített portrét.

Merkel-látogatás Auschwitzban: „Mély szégyenérzet fog el”

Tizennégy éve kancellár, de a náci haláltáborban eddig még nem járt Németország vezetője.

A kiállítást egy egykori szénbánya területén, a ma már a világörökség részének számító és kulturális központként működő esseni Zollvereinben rendezték meg.

A portrék egyike a 88 éves, Pozsonyból származó Naftali Fürstöt ábrázolja, aki a német kormány repülőgépén érkezett Essenbe Tel-Avivból, hogy részt tudjon venni a megnyitón. A felszabadulást Buchenwaldban megélő Fürst a kiállítás alkalmából Angela Merkellel is találkozott.

A kiállítás megrendezését a holokauszt áldozatainak emlékét őrző izraeli Jad Vasem németországi barátainak csoportja kezdeményezte. A rendezvényen filmet is vetítenek és egy angol nyelvű katalógus is megjelent a 75 portréval.

Az esseni kiállítás bezárása után a tárlat világkörüli útra indul, egyebek mellett Torontóban és Maastrichtban is bemutatják.